Azerbaycan'da petrolün üretimi,pazarlanması ve kullanılması
Oil production, marketing and use of oil in Azerbaijan
- Tez No: 407622
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Economy, OIL, Energy, Demand
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
1991 yılında Bağımsızlığını kazanan Azerbaycan, kısa zamanda ekonominin tüm alanlarında önemli gelişmeler ve dönüşümler yaşamıştır. Sonraki yıllarda büyüme oranıyla dünyanın tüm devletlerini büyüme hızı bakımından geride bırakan Azerbaycan ekonomisi, canlanmış ve büyümüştür. Azerbaycan ekonomisindeki yüksek oranlı büyümelerin arkasındaki temel itici güç petroldür. Petrolün Azerbaycan ekonomisindeki yeri inkar edilemez. Tez, Azerbaycan petrol sektörünün, petrolun kullanılmasını ve petrol pazarlanmasını devlet içindeki durumunun incelenmesi ve bu inceleme sonucu elde edilen bilgiler ışığında, gelişme sürecinin devamı açısından çarelerin üretilmesi için gerekli tekliflerin ortaya konulması amacını taşımaktadır. Ayrıca Azerbaycan önümüzdeki 20–30 yıl içerisinde petrolün dünya enerji dengesindeki en büyük paya sahip olma özelliğini koruyacak olmasıdır. Önemli talep merkezlerinin, ithal petrole bağımlılık oranlarında belirgin bir artışın beklenilecek olması ve bu beklentilerin ışığında Azerbaycan petrolünün önem kazanacak olmasıdır. Bu anlamda hazırlayacağımız tezin Türkiye'de gerekli olduğu zaman Azerbaycan Petrol Sanayisi konusunda bilgi edinmek bakımından hitap edilecek bir kaynak olması tezin temel amacı olmaktadır.Bu çalısma uzun süren bir araştırmanın ve incelemenin sonucudur. Çalışma boyunca geçmişten bugüne Azerbaycan petrol sektörü, Azerbaycan'daki yabancı sermaye ve yatırımlar incelenmiştir. Tezin hazırlanmasıda katkıları olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi yöneticilerine ve işcilerine, Azerbaycan Petrol Akademisi, Azerbaycan Devlet İktisat Ünversitesi ve Giresun Devlet Ünversitesi ögretim görevlilerine ve öğrencilerine teşekkür etmek istiyorum. Özellikle danışmanım olan Prof.Dr. Ayşe Özcan'a şükranlarımı sunuyorum.
Özet (Çeviri)
Azerbaijan earned independence in 1991, it has lived developments in all areas of the economy importantly and turn in the short time. Azerbaijan which allow behind from point of view speed of the growing with relation of the growing in next years economy, where has revived and it has grown. Strength is oil push of foundation behind high relation grow in Azerbaijan economy. Cannot deny the place in the Azerbaijani economy of the oil. Thesis, Azerbaijan use of the oil sector, oil and oil taking out investigating of situation in the state inside to the selling and In the light of information got in the result of this investigating, it is carrying the purpose of the statement middle of the necessary offers for taking out of the way outs from point of view continuation of the time of the development. It is separate Azerbaijan will guard the feature of the possessing world the greatest stake in the energy balance of the oil in the inside of 20-30 years front. Of the centres of important demand, import expectation being of the growth striking to the attention and importance is it will earn of Azerbaijan oil in the light these wait for. Necessary time was in the Turkey is Azerbaijan address foundation purpose of the thesis being of source will be done from point of view to get information in the oilindustry subject.This work is the result of the investigating driving long and investigate. Work have been investigated along Azerbaijan oil sector, foreign investment in Azerbaijan etc to the today from past. I want to thank the Azerbaijan State Oil Company of which labour is been to member and worker of staff in the preparing of the thesis, educational official and pupil Baku State University, Azerbaijan Oil Academy, Azerbaijan State Economy University and Giresun state University. In addition, I extend my gratitude to my consultant, by name Prof. Dr Ayse Ozcan.