1969-1980 yılları arasında Nobel iktisat Ödülü alan iktisatçılar
Nobel Economics Prize area between 1969-1980 years of economists
- Tez No: 407623
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Economy, Nobel Economics Prize, Nobel Prize
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Dinamitin muciti Alfred Nobel ölümünden bir yıl önce 27 Kasım 1895 tarihinde imzaladığı bir belge ile servetinin bir bölümünü insanlığa yararlı keşifler yapan kişilere verilmesini vasiyet etmiştir. 1896 yılında Nobel Vakfı kurulmuştur ve fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış alanlarında insanlığa yararlı keşifler yapan kişilere ödül verilmeye başlanmıştır. 1968 yılında bu alanlara ekonomi (iktisat) eklenmiş ve ilk kez 1969 yılında verilmeye başlanmıştır. Nobel Ödülleri'ne iktisat kategorisinin eklenmesi iktisat alanındaki bilimsel çalışmaların ortaya çıkmasına, varolan çalışmaların artmasına ve gelişmesine yardımcı olmuştur. Ödülün maddi ve manevi etkisi bu alandaki çalışmaların sayısını artırmıştır. Yeni çalışmaları teşvik etmiştir. Bütün bu etmenlerden ötürü Nobel İktisat Ödülü alan iktisatçıların hayatları, eserleri, İktisat Bilimi'ne olan katkılarının incelenmesi iktisat açısından büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada Nobel İktisat Ödülü'nü 1969-1980 yılları arasında alan iktisatçılar tanıtılmıştır. Bu yıllar arasında 1969, 1972, 1974, 1975, 1977, 1979 yıllarında ikişer kişi olmak üzere toplamda on sekiz iktisatçının hayatı, eserleri, iktisata olan katkıları anlatılmıştır. Nobel İktisat Ödülü alan iktisatçıların incelenmesi iktisatta daha önceden varolan bir sorunun çözümüne yönelik yapılan çalışmaları, bu çalışmaların ne aşamada olduğunu göstermiştir. Geçmiş dönem iktisadi sorunların belirlenmesinin yanında dönemin sorunlarını ve çözüm yollarını belirlemede de yardımcı olmuştur. Nobel İktisat Ödülü alan iktisatçıların incelenmesi, yakın tarihimizdeki iktisadi olayları bilmemize yardımcı olmuştur. Böylece hem 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ekonomi alanındaki gelişmeler incelenmiştir ve ekonominin geleceği hakkında fikir sahibi olunmasına yardımcı olmuştur, hem de İktisat Bilimi'ne ve insanlığa fikir, kuram ve çeşitli çalışamaları ile katkısı olan iktisatçılar ödüllendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
By a document he signed on 27 November 1985 one year before his death, inventor of dinamite Alfred Nobel bequeathed a part of his wealth to be given to people who invent useful things for humanity. In 1986, the Nobel Foundation was set up and prizes were begun to be given to people making useful inventions in physics, chemistry, medicine, literature and peace fields. In 1968, economy was included into these fields and began to be awarded first in 1969. Including of economy category to Nobel Prizes helped appearance of academic works on economy field, increase and improve in pre-existing works. Material and nonmaterial affect of the prize raised the number of works in this field. It encouraged novel works. Due to all these reasons, examining lives, works of people who received Nobel Economy Award and their contributions to economics is highly important. People who were awarded Nobel Economy Award between 1969-1980 have been introduced in this work. Through these years, two people at a time in years 1969, 1972, 1974, 1975, 1977, 1979, lives, works and contributions to economics of eighteen economists in total were put across. Examining Nobel Economy Award prize-winning economists showed solution-oriented works to a pre-existing problem in economy and what stage these works are. Alongside with determining previous-period economic problems, it also helped determine problems and solutions of present-period. Examining Nobel Economy Award prize-winning economist helped us learn the economic situations in our recent history. Thus, both advances in economy field have been examined since the second half of 20th century, helped us to have an idea about the future of economy and economists who have contributions to economics and humanity with ideas, hypothesis and various works were awarded.