8. sınıf T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde sosyal bilgiler öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunların incelenmesi(Bir keşfedici sıralı karma desen örneği)
Examination of problems faced by social studies teacher i̇n the Republic of Turkey History of Revolution and Kemalism for 8th grade (Exploratory sequential mixed method design)
  1. Tez No: 407634
  2. Yazar: YAVUZ KARADEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK BEŞİR DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Ders süresi, Yapılandırmacı Yaklaşım
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı 8. Sınıf T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi kazanımlarının öğretiminde sosyal bilgiler öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunları tespit etmektir. Çalışma; karma araştırma yöntem yaklaşımlarına uygun olarak yürütülmüştür. Araştırmada; karma yöntem desenlerinden Keşfedici Sıralı Karma Yöntem deseni kullanılmıştır. Bu amaçla araştırmada ilk olarak odak grup verisi toplanmış, bulguları analiz edilmiş, bulgulara bağlı olarak nicel veri toplama amacıyla ölçme aracı geliştirilmiştir. Daha sonra bu ölçek evrenden alınan örneklem üzerinde uygulanmıştır. Araştırma üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, keşfedici, ikinci aşamada, ölçme aracını geliştirme ve üçüncü aşamada ise evrenden alınan örnekleme ölçme aracını uygulama işlemi takip edilmiştir. Bu çalışmada veri toplama süreci iki aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. İlk aşamadaki nitel veri toplanmış daha sonra ikinci aşamada ise nitel veriler referans alınarak tasarlanan, güvenirlik ve geçerlik analizleri yapılan nicel ölçme aracı ile nicel veriler toplanmıştır. Katılımcıların vermiş olduğu cevaplar doğrultusunda nitel bulgular 3 tema altında yapılandırılmış ve sunulmuştur. Bu temalar; 1- Ders süresinin yetersizliği ve programın kapsam yoğunluğundan kaynaklanan sorunlar, 2- Yapılandırmacılığa (Öğrenci merkezli) karşı, Davranışçı Yaklaşım‟ın (Öğretmen merkezli) benimsenmesinden kaynaklanan sorunlar, 3- Derse yönelik algı, tutum ve diğer faktörlerden kaynaklanan sorunlar. Bu nitel bulgulardan hareketle, 23 soruluk nicel ölçme aracı geliştirilmiş ve araştırma örneklemi üzerinde ölçme aracı uygulanmıştır. Araştırma sonucunda nitel verilerden elde edilen bulguların, nicel veriler tarafından desteklendiği sonucuna ulaşılmıştır. T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programı, yapılandırmacı yaklaşıma göre tasarlanmış olsa bile araştırmada belirlenen bariyerler nedeniyle halen geleneksel, öğretmen merkezli, ezbere dayalı, bilgi temelli, sınav odaklı, özetle yapılandırmacı yaklaşımın ilke ve prensiplerinden uzak bir anlayışla devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the problems faced by social studies teachers in the lesson The Republic of Turkey History of Revolution and Kemalism for 8th grades.The study was performed in accordance with mixed research method approaches. Among mixed method design, Exploratory sequential mixed method design was used in the research. For this purpose, first of all, the focus group data was collected, its findings were analyzed, and a quantitative measuring instrument was developed for data collection according to the findings. Then, it was used on the samples from this scaled sample. The research consists of three stages. In the first stage, the Exploratory process; in the second stage, measuring tool development; and in the third phase, applications of the sample measurement taken from the universe were performed. Then in the second stage, qualitative data were collected by using the quantitative measuring tool designed with reference to the qualitative data, after reliability and validity analyses. In line with the answers of the participants, the content was structured and has been presented under 3 themes. These themes are: 1- Problems arising from lesson time insufficiency and extensive content of the program, 2- Problems arising from adopting a Behaviorist Approach (Teacher-Based Teaching) instead of Constructivism (Student-Based Teaching), 3- Problems arising from the perception, attitude and other factors related to the lesson. Based on these qualitative findings, a quantitative measurement tool of 23 questions was created and a survey was made with the research sample group, based on qualitative findings. In the end of the research, it has been put out that the findings obtained from qualitative data are supported by the findings obtained from quantitative data. Even though the curriculum of“History of Turkish Reformism and Kemalism”has been designed by the constructivist approach; because of the barriers specified within the research, the curriculum still keeps baring conventional,“teacher-centered”,“knowledge and test based”,“rote-learning”features and thus still keeps working too far away from the principles of the constructivist approach. KeywordsSocial studies, The Republic of Turkey History of Revolution and Kemalism,Lesson Time, Constructivism