İlköğretim sekizinci sınıf T. C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi, Atatürk'ün hayatı ünitesinin öğretiminin dizgeli (programlandırılmış) öğretime göre değerlendirilmesi
  1. Tez No: 137788
  2. Yazar: KUBİLAY ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AKBIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Programlandınlmış Öğretim, Geleneksel Öğretim, Tarih, Programmed Learning, Traditional Methot, History Vll
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM SEKİZİNCİ SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ATATÜRK'ÜN HAYATI ÜNİTESİNİN ÖĞRETİMİNİN PROGRAMLANDIRILMIŞ ÖĞRETİME GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ Kubilay ÇETİN Yüksek Lisans: Sosyal Bilgiler Eğitimi Tez danışmanları: Prof. Dr. Yaşar AKBIYIK Prof. Dr. Veysel SÖNMEZ Haziran 2003, 187 + xii sayfa Bu çalışmada ilköğretim sekizinci sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin öğretiminde Dizgeli (Programlandırılmış) öğretimin erişiye ve kalıcılığa etkisi incelenmiştir. Bolu ilinde bulunan Kültür İlköğretim Okulunun sekizinci sınıf öğrencilerinden iki grup üzerinde Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde yürütülen araştırmada; kontrol grubunda geleneksel öğretim, deney grubunda Dizgeli (Programlandırılmış) öğretim işe koşulmuştur. Araştırmada veriler ön test, son test ve kalıcılık testi ile toplanmıştır. Bu veriler aritmetik ortalama, standart sapma ve“t”testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: iv1- Programlandırılmış öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında bilgi düzeyi erişi puanlan açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. 2- Programlandırılmış öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında kavrama düzeyi erişi puanları açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. 3- Programlandırılmış öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında uygulama düzeyi erişi puanları açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. 4- Programlandırılmış öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında toplam erişi puanlan açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. 5- Programlandırılmış öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında kalıcılık puanları açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EVALUATION OF TEACHING THE UNIT OF ATATÜRK'S LİFE İN TURKISH REVOLUTIONARY HISTORY AND THE LESSON OF ATATÜRKÇÜLÜK ACCORDING TO THE PROGRAMMED LEARNING AT PRIMARY EDUCATION WITH PUPILS OF GRADE 8. Kubilay ÇETİN Master's Degree: Teaching Social Science Subjects Thesis Consultants: Prof. Dr. Yaşar AKBIYIK Prof. Dr. Veysel SÖNMEZ June 2003, 187 + XII Pages In this research study, the effects of programmed learning on achievemend and retention has been investigated in teaching Turkish Republic Revolutionary History and the lesson of Atatürkçülük with pupils of grade 8 at primary education. During the research which has been carried out on two different groups at Turkish Republic Revolutionary History and the lesson of Atatürkçülük with pupils of grade 8 at Kültür Primary Education Scholl in Bolu, while the experimental group was taught in programmed learning, the control group was taught in traditional method. Data have been collected by applying pre-test, post-test and retention test. This data have been anlysed by using arithmetic means, standart deviation and“t”test. viThe results of the study can be summarized as follows: 1- A significant difference was found the means of level of knowledge achievement scores of experimental group students taught in programmed learning and those of control group students taught in traditional methot. The means of the experimental group was better than the means of the control group. 2- A significant difference was found the means of level of comprehension IJeTnevemenTscöres i öf experimental group students taught in programmed learning and those of control group students taught in traditional methot. The means of the experimental group was better than the means of the control group. 3- A significant difference was found the means of level of application achievement scores of experimental group students taught in programmed learning and those of control group students taught in traditional methot. The means of the experimental group was better than the means of the control group. 4- A significant difference was found the means of total achievement scores of experimental group students taught in programmed learning and those of control group students taught in traditional methot. The means of the experimental group was better than the means of the control group. 5- A significant difference was found the means of retention achievement scores of experimental group students taught in programmed learning and those of control group students taught in traditional methot. The means of the experimental group was better than the means of the control group.