Sınıf öğretmenlerinin örtük program kavramına ilişkin algıları
The perception of primary school teachers about the concept of hidden curriculum
  1. Tez No: 407641
  2. Yazar: BURAK YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY DİLCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örtük Program, Yazılı Program, Sınıf Öğretmeni, Hidden Curriculum, Written Curriculum, Class Teacher
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalıĢma, MEB‟e bağlı okullarda görevli sınıf öğretmenlerinin örtük program kavramına iliĢkin algıları temel alınarak yürütülmüĢtür. AraĢtırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin örtük program kavramına iliĢkin algılarının görüĢleri çerçevesinde değerlendirilmesidir. ÇalıĢma, nitel araĢtırma türlerinden durum desenine uygun olarak yürütülmüĢtür. AraĢtırmanın evreni; 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında görev yapan Sivas ili Zara ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı‟na bağlı resmi kurumlarında görevli sınıf öğretmenleridir. AraĢtırmada Doç. Dr. Tuncay DĠLCĠ ve Burak YILDIRIM tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmıĢ görüĢme formu veri toplama aracı olarak kullanılmıĢtır. AraĢtırma uygulanırken tüm görüĢmeler yüz yüze yapılmıĢ ve kayıt altına alınmıĢtır. AraĢtırmanın analizinde hem betimsel hem de içerik analizi yapılmıĢtır. AraĢtırmaya katılan 63 sınıf öğretmenine sorular tek tek okunmuĢ, katılımcının verdiği cevaplar anlamlılık açısından belirli kategoriler çerçevesinde kodlanmıĢtır. Katılımcıların verdiği cevaplar ve sebepleri arasında iliĢki kurulmuĢtur. AraĢtırma sonucuna göre; araĢtırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin örtük program kavramı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları sonucuna ulaĢılmıĢtır. Ders dıĢı etkinliklerin ve bazı sosyal etkinliklerin örtük programın kapsamına girdiğinden habersiz oldukları sonucuna ulaĢılmıĢtır. Ayrıca katılımcıların eğitim-öğretim ortamında yapılan bazı etkinliklerin amacının farkında olmaları, örtük programın uygulamalı kısmının aktif olarak eğitim ortamında yer aldığı sonucunu ortaya koymaktadır. AraĢtırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin örtük program kavramı hakkında teorik olarak yetersiz oldukları fakat uygulamada herhangi bir sorun olmadığı sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted and is based on the perception of class teachers employed by the Ministry of National Education about the concept of hidden curriculum. The aim of this study is to evaluate the perceptions of class teachers about the concept of hidden curriculum within the framework of their opinions. The study has been conducted in accordance with case design which is a type of qualitative research. The population of the study consists of class teachers who worked in public institutions of Ministry of National Education in Sivas Zara in 2012-2013 academic year. In the research, semi-structured interview form prepared by Assoc. Prof Tuncay DĠLCĠ and Burak YILDIRIM has been used as data collection tool. While conducting the research, all interviews were conducted face to face and recorded. In the analysis of the research, both descriptive and content analyses were performed. The questions were read one by one to 63 class teachers who participated in the research and the answers given by the participants were encoded in a specific category in terms of meaningfulness. The relationship between the answers given by the participants and their causes was established. According to the research results, it is concluded that the teachers participating in the research do not have sufficient knowledge about the concept of hidden curriculum. It is concluded that they are unaware of the fact that extracurricular activities and some social activities are within the scope of the hidden curriculum. Also, for participants, being aware of the purpose of certain activities in the educational environment reveals that practical part of hidden curriculum takes place in educational environment actively. It is concluded that the class teachers participating in the research are theoretically inadequate about the concept of hidden curriculum, but in practice it is concluded that there is no problem.