Sosyal bilgiler öğretiminde bilgisayar destekli öğretimin kavram yanılgılarını giderme üzerine etkisi
The effect on overcoming misconceptions of computer assisted instruction in teaching social studies
  1. Tez No: 407642
  2. Yazar: SALİHA TOROS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN YEŞİLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Kavram Yanılgısı, Bilgisayar Destekli Öğretim, Ders Yazılımı, Social Studies, Misconception, Computer Assisted İnstruction, Course Software
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kavram terimini nesnelerin ve olayların ortak özelliklerini kapsayan ve onları bir ortak ad altında toplayan genel ifade olarak tanımlayabiliriz. En basit tabiriyle konular hakkında çağrışım yapabilen en kısa söz dizimidir. Kavram yanılgısı ise bireyin bir kavramı aslolan manası dışında kabullenmiş olmasıdır. Sosyal Bilgiler öğretimi kavram çeşitliliği bakımından oldukça zengindir. Bu açıdan öğrencilerde kavram yanılgılarına sık rastlanması mümkündür. Bu çalışmanın genel amacı, ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin iklim, hava durumu, coğrafi konum, özel konum, matematik konum, harita ve ölçek kavramlarıyla ilgili kavram yanılgılarını belirlemek ve bu yanılgıların giderilmesinde bilgisayar destekli öğretimin etkisini, ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma grubunu Sivas ili merkezinde bulunan iki ortaokulun 6. Sınıfında öğrenim gören 4 sınıfta bulunan öğrenciler oluşturmaktadır. Sınıflardan ikisi deney (n=54) diğer ikisi kontrol grubu (n=50) olarak oluşturulmuştur. Araştırmada yöntem olarak yarı deneysel eşitlenmemiş öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Deney grubunda öğrencilerin belirlenen kavramlarla ilgili yanılgılarını gidermeye yönelik olarak hazırlanan bilgisayar destekli ders yazılımı kullanılırken, kontrol grubunda ise bu kavramlara ait yanılgıların giderilmesine yönelik mevcut öğretim programına dayalı öğretim yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla; kavram ve başarı testi kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin öntest ve sontest puanlarının analizi için IBM SPSS Statistics 22 paket programı kullanılarak, tanımlayıcı istatistik, tek faktör üzerinde tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA (repeated measures), ilişkisiz örneklemler için t testi ve Two Way ANOVA işlemleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda öntestte deney ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık görülmezken; sontestte deney grubunun lehine anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda iklim, hava durumu, coğrafi konum, matematik konum, özel konum, harita ve ölçek kavramlarıyla ilgili bulunan mevcut kavram yanılgılarının giderilmesinde bilgisayar destekli öğretime dayalı hazırlanan ders yazılımının mevcut öğretim programına dayalı öğretime göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular ışığında bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept is a term of the common features of objects and events and can describe them in general terms together under a common name in its simplest expression about threads associate with short syntax. Misconceptions are the concept of the individual is the real meaning except that personal accept. The concept of teaching social studies is rich in diversity. In this respect it is possible to common misconceptions in students The overall aim of this study is determine the misconceptions of elementary school sixth grade students about the concepts of weather condition, climate, map, scale, geographical position, specific position and math position and to demonstrate the effectiveness of the computer assisted instruction in overcoming these misconceptions. The study group of the research consisted of the sixth grade students studying in four classes in an elementary school located in the center of Sivas. Two of the class experimental (n = 54) the other two control groups (n = 50) was generated. In the research, the non-equivalent control group design of the quasi-experimental model was employed as the research method. While computer-assisted instructional software were used in experimental group in order to remove students' misconceptions regarding the concepts of weather condition, climate, map, scale, geographical position, specific position and math position, teaching based on the existing curriculum was used in the control group. To collect data in the research, concept and achievement test was used. The analysis of the pretest and posttest scores of experimental and control group students was performed IBM SPSS 22 software through the statistical measures of descriptive statistics, independent samples t-test and two-way ANOVA. The analyses conducted revealed that there did not exist a statistically significant correlation in the pretest between experimental and control groups; there existed a significant difference in the posttest in the favour of the experimental group. It was concluded in the research that course software prepared based on computer assisted instruction is more effective than the teaching based on the existing curriculum in the overcoming of their misconceptions regarding the concepts of weather condition, climate, map, scale, geographical position, specific position and math position. In the light of the research findings, some suggestions were given.