8. sınıf öğrencilerinin matematik odaklı akademik risk alma davranışlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
Study on the mathematics-oriented risk-taking behaviors of 8th grade students in view of certain variables
- Tez No: 407645
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU BOZPOLAT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Matematik dersi, Matematik odaklı akademik risk alma, Özyeterlik, Mathematics Lesson, Mathematics-Oriented Academic Risk-Taking, Self-Efficacy
 - Yıl: 2014
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu araştırmanın amacı; 8. sınıf öğrencilerinin matematik dersine ilişkin özyeterlikleri, cinsiyet, TEOG, çalışma süresi, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, özel ders alıp almama ve ailenin gelir düzeyi değişkenlerinin matematik odaklı akademik risk alma davranışlarını ne oranda yordadığını belirlemek ve matematik öğretmenlerinin öğrencilerinin matematik odaklı akademik risk alma davranışlarına ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunu oluşturan araştırma örneklemi; 2014-2015 öğretim yılında Sivas il merkezindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda öğrenim gören 8. sınıf öğrencilerinden maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Bu doğrultuda; nicel boyuta ilişkin örneklem toplam 1031 8. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın nitel boyutunu oluşturan çalışma grubu ise belirlenen 20 ortaokuldan kolay ulaşılabilir durum örneklemesiyle seçilen 30 matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmaya ilişkin nicel verilerin elde edilmesinde; İlhan ve Çetin (2013) tarafından geliştirilen“Matematik Odaklı Akademik Risk Alma Ölçeği”ve Umay (2001) tarafından geliştirilen“Matematiğe Karşı Özyeterlilik Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmaya ilişkin nitel verilerin elde edilmesinde ise matematik öğretmenlerine yönelik araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formundan yararlanılmıştır. Elde edilen nicel verilerin analizinde; SPSS 21 paket programından yararlanılarak doğrusal çoklu hiyerarşik regresyon analizi uygulanmıştır. Görüşmelerden elde edilen nitel verilerin analizinde ise NVIVO 8 programından yararlanılarak içerik analizi yöntemini kullanılmıştır. Araştırmada; Matematik Odaklı Akademik Risk Alma (MOARA) bağımlı değişkeni için en önemli yordayıcının Matematik Konularında Davranışlarındaki Farkındalık (MDF) değişkeni olduğu ve bu değişkeni Matematik Benlik Algısı (MBA), Matematiği Yaşam Becerilerine Dönüştürebilme (MYBD), Okul Dışı Matematik Çalışma Süresi (ODMÇS) ve TEOG değişkenlerinin takip ettiği; Güç İşlemleri Tercih Etme Eğilimi (GİTE) bağımlı değişkeni için en önemli yordayıcının MDF değişkeni olduğu ve bu değişkeni MYBD, ODMÇS, MBA ve TEOG değişkenlerinin takip ettiği; Başarısızlık Sonrası Olumsuzluk Eğilimi (BSOE) bağımlı değişkeni için en önemli yordayıcının MDF değişkeni olduğu ve bu değişkeni MBA, Cinsiyet ve MYBD değişkenlerinin takip ettiği ve Başarısızlık Sonrası Toparlanma Eğilimi (BSTE) bağımlı değişkeni için en önemli yordayıcının MYBD değişkeni olduğu ve bu değişkeni MDF, MBA, ODMÇS, Cinsiyet, AED2 ve TEOG değişkenlerinin takip ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel ve nitel sonuçlar değerlendirildiğinde, sonuçların tutarlılık gösterdiği ve birbirini desteklediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine put at what rate do the following variables, namely the self-efficacy of 8th grade students in math lesson, as well as their genders, TEOG (Transition from Primary to Secondary Education), studying periods, level of education of their mothers and fathers, whether receiving private lesson or not, and level of income of their families, predict the mathematics-oriented risk-taking behaviors of 8th grade students, and to put forth the opinions of the mathematics teachers regarding the mathematics-oriented risk-taking behaviors of their students. Combined method, which involves concurrent use of quantitative and qualitative research patterns, was used in this study. Research sample, forming the quantitative dimension of the study, was selected amongst the 8th grade students, who were studying in the secondary schools of the Ministry of National Education, domiciled in the Centrum of Sivas City, during the educational term of 2014-2015, by making use of maximum diversity sampling method. In this respect, the sampling regarding the quantitative dimension consists of a total of 1031 8th grade students. Study group, forming the qualitative dimension of the study, consisted of 30 mathematics teachers, having been selected from 20 designated secondary schools by means of easily accessible situation sampling.“Mathematics-Oriented Risk-Taking Scale”, having been developed by İlhan & Çetin (2013), and“Sense of Self-Efficacy towards Mathematics Scale”, having been developed by Umay (2001), were used in the course of collecting the quantitative data regarding the study. While obtaining the qualitative data regarding the study, on the other hand, the interview form having been developed for the mathematics teachers by the researcher was used. In the analysis of the quantitative data obtained, hierarchical regression analysis was applied by making use of SPSS 21 package program. While analyzing the qualitative data obtained from the interviews, on the other hand, content analysis was applied by making use of NVIVO 8 program. It has been found in the course of the study that, MDF (Awareness in the Behaviors regarding Mathematics) variable was the most significant predictor for MOARA (Mathematics-Oriented Academic Risk-Taking) dependent variable, which was succeeded by MBA (Self-Confidence / Sense of Self in the Issue of Mathematics), MYBD (Converting Mathematics into Life Skills), ODMÇS (Period of Studying Mathematics out of the School) and TEOG (Examination for Transition from Primary to Secondary Education) variables, MDF variable was the most significant predictor for GİTE (Tendency to Prefer Difficult Processes) dependent variable, which was succeeded by MYBD, ODMÇS, MBA, and TEOG variables, MDF variable was the most significant predictor for BSOE (Tendency to Negativity after Failure) dependent variable, which was succeeded by MBA, Gender, and MYBD variables, MYBD variable was the most significant predictor for BSTE (Tendency to Recuperation after Failure) dependent variable, which was succeeded by MDF, MBA, ODMÇS, Gender, AED2 (Educational Level of Mother), and TEOG variables. Upon the assessment of both quantitative and qualitative results attained from the study, it has been found out that, the said results were consistent, and supporting each other.