Ayancık ve yakın çevresinin ekoturizm potansiyeli
The potenti̇al of ecotourism in Ayancık and its perimeter
  1. Tez No: 407650
  2. Yazar: MUTLU KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sinop, Ayancık, turizm, endüstriyel miras, Sinop, Ayancık, tourism, industrial heritage
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Ayancık, Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde, Sinop iline bağlı bir ilçedir. Bu araştırmada çalışma alanı olarak Ayancık ilçesi esas alınmakla birlikte yakın çevrede çekicilik oluşturabilecek alanlar da çalışmaya dahil edilmiştir. 1929 yılında ilçe merkezine kurulan Zingal TAŞ isimli kereste fabrikası ile Cumhuriyetin ilk sanayi kasabalarından olan Ayancık, fabrikanın kapanmasıyla ekonomik anlamda bir gerileme yaşayarak kırsaldan büyük oranda göç vermiştir. Sanayi fonksiyonunu kaybeden ilçede ekonomik çıkış yolları aranmaktadır. Çalışmanın amacı, Ayancık ve yakın çevresinin ekoturizm açısından taşıdığı potansiyeli ortaya koymak, bu mevcut potansiyelin faaliyete geçirilmesini sağlayacak öneriler sunmak ve bölgedeki kırsal alanların kalkınmasında öncü bir unsur olarak ekoturizm potansiyelini değerlendirmektir. Bir bölgenin doğal, kültürel ve tarihi değerleri o bölgenin turizm potansiyelini oluşturmaktadır. Bu kaynaklar içinden önceleri daha çok kıyı alanları turizm değeri taşırken günümüz dünyasında insanların turizme bakış açısı giderek farklılaşmaktadır. Sanayileşme ile birlikte büyüyen şehirlerin boğucu ortamından uzaklaşmak isteyen insanlar doğal alanlara hasret duymaktadır. Hareketli şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler tatillerinde kalabalık kıyı bölgelerinden ziyade ekoturizm kapsamında sakin doğal alanlara seyahat etmeyi tercih etmeye başlamıştır. Doğal alanlara yapılan, yerel toplumların refahını arttıran ve çevreyi koruyan sağduyulu/sorumlu bir turizm çeşidi olan ekoturizm, doğal ve kültürel kaynakları tahrip etmeden turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesini ve sürekliliğini amaçlayan bir turistik faaliyet olması sebebiyle de ekolojik yapının ve ekonomik değerin korunması ve gelecek nesillere aktarımı açısından en doğru turizm seçeneği olarak görülmektedir. Ayancık'ta da bu manada doğa yürüyüşü (İnaltı Kanyonu), mağara turizmi (İnaltı Mağarası), av turizmi (Zindan ve Kepez avlak sahası), biyoçeşitlilik (Zindan ve Çangal Dağları), kamp ve karavan turizmi (Gebelit Koyu, Kuğuyalısı, Akgöl, Saray Gölü), yat turizmi (Çaylıoğlu Limanı), kültür turizmi (Keten dokumacılığı), endüstriyel miras turizmi (Zingal TAŞ endüstriyel kalıntıları), agroturizm (Kestane ve bal üretimi) vb. birçok ekoturizm aktivitesi yapılabilmektedir. Sonuç olarak Ayancık, ekoturizm adına önemli kaynak değerlerine sahip bir ilçedir. Ayancık'ın doğal güzellikleri, kültürel değerleri ve endüstriyel mirası doğru kullanılabilirse bu sayede bölgeye ekonomik hareketlilik gelmesi sağlanabilir. Ayancık ve çevresinde ekoturizm etkinlikleri sayesinde yöre için yeni bir istihdam alanı açılırken doğal ve kültürel kaynaklar korunabilecektir.
Özet (Çeviri)
Ayancık is a district of the province of Sinop, located at the Western Blac Sea Part of the Black Sea geographical region. In this study as a research region besides Ayancık we took important places, which are closer to border of Ayancık, in to the research. Ayancık became one of the first industry towns of the Republic after the setting of the Zingal TAŞ Limber Factory in 1929 at the center of the province. After the factory was closed down, the town became economically reduced so a big outward migration existed. Economic wayouts are searched for at the town which has lots its industrial function. The aim of this work is to determine the eco-tourism potentials of Ayancık and its perimeter, to suggest ways to actuate this potential and evaluate the potential of eco-tourism which is a pioneer element of rural areas' development. The tourism potential of a region is consisted of that region's natural, cultural and historical values. Among those sources, coastal areas were the most important ones according to the previous trends, however the viewpoint of the people on tourism has been changing recently. The people that require to get drawn away from the suffocating environment of the cities which developed by industrialization, are missing the natural areas. The ones who like to escape from the rapid city life are preferring to go to natural, quiet places instead of crowded beaches. Eco-tourism, a common-sensical and a responsible type of tourism, which is performed on the natural areas increases the wellfare of the local community, is seemed to be the best tourism choice because it is touristic activity that aims the achievement and continuity of tourism facilities without destructing the natural and cultural sources and also because of saving the ecological structure and economical wealth and transfer them through the forthcoming generations. In Ayancık you can do many eco-tourism activies such as trekking (İnaltı Canyon), do cave exploration (İnaltı Cave), hunting tourism (Zindan and Kepez Hunting Areas), biodiversity (Zindan and Çangal Mountains), camping and caravan tourism (Gebelit Bay, Kuğuyalısı, Akgöl, Saray Lake), yatching tourism (Çaylıoğlu Harbour), culture tourism ( linen weaving), industrial heritage tourism (The industrial ruins of Zingal TAŞ) and agrotourism (the production of linen and honey). To sum up, Ayancık is a district that has significant sources of eco-tourism. If the natural beauties, cultural wealth and industrial heritage of Ayancık will be used in the right way, there will be a economical mobility at the region. By the help of eco-tourism facilities new employment oppurtunities fort he local people will occure and natural and cultural sources will be protected.