XIX. yüzyılın ilk yarısında Kırkkilise kazâsı'nın müslim nüfusu
Muslim population of Kırkkilise at the first half of XIX century
- Tez No: 407680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Kırkkilise, Nüfus Sayımı, Askerlik, Vergi, Demografi, Ottoman Empire, Kırkkilise, Population Census, Military Service, Tax, Demography
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Osmanlı Devleti'nde modern anlamda ilk nüfus sayımları XIX. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirilmiştir. Bu sayımların bir mahsulü olan nüfus defterleri bize siyasî, sosyo-ekonomik ve kültürel alanlarda zengin bilgiler sunmaktadır. Yerleşim yerlerinin isimleri, erkek nüfusun sayısı ve askere alınma durumları, vergi mükellefleri, idari yapılanma, meslekler, isimler ve lakaplar, nüfus hareketleri gibi bilgiler söz konusu defterler sayesinde elde edilebilmektedir. Tezimizin kaynağını oluşturan defterlerden 4322 numaralı Kırkkilise Kazası Müslim nüfus defteri, sayımın gerçekleştirildiği 1832 yılından 1840 yılına kadar olan süre zarfındaki nüfus istatistiklerini içermektedir. İkinci defter ise 1845 yılından 1857 yılına kadarki kayıtları içermektedir. Bu defterlerde elde edilen bilgiler, yukarıda sayılan konular çerçevesinde başlıklar hâlinde incelenmiştir. Defterdeki bilgilerin daha rahat okunup anlaşılabilmesi maksadıyla çok sayıda tablo, şekil, harita ve resim kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The first modern population census was conducted during the first half of XIX. Century. The population registries which are the products of these censuses provide plenty of information about political, socio-economic and cultural domains. Names of the residential areas, male population and their military service status, tax payers, administrative structure, professions, names and nick names, population movements can be learnt with the help of these registries. This study consists 2 registries, the first one covers the population statistics of Kırkkilise Muslim Population Registry No: 4322. The census was started at 1832 and completed at 1840. Second registry covers the years of 1845 and 1857. Information obtained from these registries was examined under the abovementioned titles. In order to present the data in a more understandable way, a lot of table, map and pictures were used.