Keman eğitimine başlarken kullanılan ilk üç yay tekniğinin ve bu tekniklerin öğretilmesinde uygulanan sıralamanın incelenmesi
The study of the first three bow technique used in the first step violin training and the order in the teaching of these techniques
  1. Tez No: 407720
  2. Yazar: CENK ÖNDER ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAYHAN KURTULDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Çalgı Eğitimi, Keman Eğitimi, Yay Teknikleri, Instrument Training, Violin Training, Bow Techniques
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki 24 devlet üniversitesinin eğitim fakülteleri müzik öğretmenliği anabilim dallarında, bireysel çalgı eğitimi (keman) dersinden sorumlu öğretim elemanlarının keman eğitimine başlarken öğrettikleri ilk üç yay tekniği ve bu teknikler öğretilirken kullanılan metotların neler olduğu, ayrıca tekniklerde belli bir sıra izlenmesinin nedenleri hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 20 üniversiteden 37 öğretim elemanı katılım sağlamıştır. Öğretim elemanları tarafından ağırlıklı olarak kullanılan ilk üç yay tekniğinin tespit edilmesinden sonra, keman öğrencileri ile yapılacak bir uygulama çalışması planlanmıştır. Bu çalışma ile yay tekniğinde öğretim elemanlarının genel olarak kullandıkları sıralamanın incelenmesi hedeflenmiştir. Bu araştırmada nitel ve nicel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışmanın nitel araştırma grubunu, bireysel çalgı eğitimi (keman) derslerinden sorumlu 37 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Nicel araştırma grubu olarak ise“Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı”1. sınıfta eğitim görmekte olan 14 keman öğrencisi belirlenmiştir. Veri toplama araçlarından biri ucu açık üç sorudan oluşan keman eğitimcilerine uygulanmış görüşme formudur. Bu görüşme formu, öğretim elemanlarının keman eğitimine başlarken kullandıkları ilk üç yay tekniği, bu teknikleri öğretirken faydalandıkları ilk üç metot ve tekniklerin öğretilmesinde belli bir sıra izlemenin gerekliliği sorularını içermektedir. Diğer bir veri toplama aracı ise öğrenci grubuna uygulanan ve yedi maddeden oluşan bireysel çalgı eğitimi (keman) performans ölçeğidir. Öğrencilere“détaché”tekniğini içeren bir etütle ön test ve“staccato”tekniğini içeren bir etütle son test çalışması yapılmıştır. Çalışmalar görüntü kaydı altına alınmış ve uzman öğretim elemanları tarafından performans ölçeğinde var olan maddelere göre puanlama yapılmıştır. Çalışmada nitel veriler için içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Nicel veriler ise,“SPSS”(Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi) kullanılarak korelasyon analizi ile incelenmiştir. Görüşme formuna ait bulgularda öğretim elemanlarının genel olarak, 1. sırada“détaché”, 2. sırada“legato”ve 3. sırada“staccato”tekniklerini tercih ettikleri görülmüştür. Yine en çok 1. sırada“Ömer Can”, 2. sırada“Otakar Sevcik”ve 3. sırada“Hans Sitt”metotlarını kullanıldıkları tespit edilmiştir. Görüşme formunda sorulan 3. soruya ait cevaplarda öğretim elemanları yay tekniklerine ait değişik sıralamalar sunmuşlardır. Performans ölçeği kullanılarak yapılan uygulama çalışmasına ait bulgularda, puanlamaları yapan uzman öğretim elemanlarının ön test toplam puanı ve son test toplam puanı arasında yüksek ve pozitif bir korelasyon görülmektedir. Uzman öğretim elemanlarının ön test puanları arasında pozitif ve yüksek bir korelasyon tespit edilmiştir. Yine, öğretim elemanlarının son test puanlarına yönelik analizde pozitif yönlü ve yüksek düzeyli bir korelasyon görülmüştür. Sonuç olarak, öğretim elemanlarının keman eğitiminde kullanılan yay tekniklerini öğrencilere aktarırken bazı değişik sıralamalar haricinde genel olarak ortak bir sıralama kullandıkları görülmüştür. Kullanılan metotların tercih edilme sayısı genel olarak 3 tane metot üstünde yoğunlaşmaktadır. Ön testten başarılı olan öğrenciler son testte de başarı elde etmişlerdir ve bu çalışmanın başında ortaya sürülen savı destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to have information about the methods and the order of techniques used in first three bow technique used in the inception of the violin training. The study was conducted at the Musical Training Departments of twenty state universities and thirty-seven lecturers took part in this study. After the determination of first three bow technique widely used by the lecturers, an experimental study was aimed with the students of the violin. In this study, qualitative and quantitative research methods were employed. The qualitative group is composed of thirty-seven lecturers who are responsible for individual violin training and the quantitative research group is composed of fourteen violin freshmen of Musical Training Department of Fatih Educational Faculty. One of the data collection tools is an interview form composed of open-ended three questions applied to the lecturers of the violin. This form contains the questions with regard to the requirement of following a certain order in first three bow technique and first three methods in teaching these methods. The other data collection tool is the individual instrumental training performance scale composed of seven articles and applied to the student group. With an etude containing“détaché”technique, a pre-test was applied and with an etude containing“staccato”post-test was applied to the students of violin. The performance was recorded and evaluated according to the articles in the performance scale by the expert lecturers. Content analysis method was used for qualitative data and quantitative data was analyzed by means of SPSS correlation analysis. In the findings related to interview forms, it was seen that the lecturers generally preferred“détaché”primarily,“legato”secondly and“staccato”thirdly. Also, they preferred“Ömer Can”method in the first place,“Otakar Sevcik”in the second place and finally“Hans Sitt”method. The lecturers gave various sequences to the answers of third question related to bow techniques. In the findings, related to the experimental implementation process, it was seen that there was a high and positive correlation between the total pre-test and post-test points of the lecturers scoring the test. A positive and high correlation was found among the pre-test points of the expert lecturers. Also, a positive and high-level correlation was seen in the analysis of post-test scores. Finally, it was seen that the lecturers employed a common sequence in the teaching of bow technique to the students. The number of the preference of the methods focus on three methods. The students successful in pre-test were also gained success in the final test and this supports the suggestion put forward at the beginning of the study.