Fizik öğretiminde REACT öğretim stratejisine dayalı olarak geliştirilen yenilikçi teknoloji destekli zenginleştirilmiş öğretmen rehber materyallerinin değerlendirilmesi
The evaluation of innovative, technology supported, enriched teacher guide materials developed according to REACT instructional strategy of teaching physics
  1. Tez No: 407731
  2. Yazar: AHMET KUMAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ZEKİ SAKA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik Öğretimi, REACT Öğretim Stratejisi, Bağlam Temelli Öğrenme, Yenilikçi Teknoloji, Physics Teaching, REACT Instructional Strategy, Context-Based Learning, Innovative Technology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu araştırmanın amacı, fizik öğretiminde REACT öğretim stratejisine dayalı olarak geliştirilen yenilikçi teknoloji destekli zenginleştirilmiş öğretmen rehber materyallerini değerlendirmektir. Bu kapsamda geliştirilen öğretmen rehber materyalleri; elektrik ve manyetizma ünitesi kapsamındaki beş konu ile ilgili öğrencilerin kavramsal değişimlerine olan katkısı, öğrenme güçlüklerinin giderilmesi ve süreç içerisindeki uygulama becerileri ve başarı düzeylerine olan etkileri boyutlarında değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Trabzon'da bir Anadolu Öğretmen Lisesi 9. sınıfta öğrenim gören 26 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada aksiyon araştırması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek için nitel ve nicel veri toplama araçları kullanılmıştır. Bu araçlardan ilki, öğrencilerin elektrik ve manyetizma ünitesi kapsamındaki beş konuda sahip oldukları alternatif kavramların değişimini belirlemeye yönelik kullanılan kavram testi'dir. İkincisi, öğrencilerin elektrik ve manyetizma ünitesi kapsamındaki konulardaki başarı düzeylerini tespit etmek amacı ile uygulanan bilgi testleridir. Ayrıca, hazırlanan materyallerin, öğrencilerin öğrenme güçlüklerinin giderilmesine ve süreç içerisindeki uygulama becerilerine etkilerini belirleyebilmek için nitel veriler kapsamında gözlem ve mülakatlardan yararlanılmıştır. REACT öğretim stratejisi kapsamında geliştirilerek yenilikçi teknoloji ile desteklenen uygulamalar beş hafta süre ile uygulama grubuna araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Elde edilen nicel veriler, Wilcoxon Signed Rank ve One-Sample T-Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu bağlamda, REACT öğretim stratejisi kapsamında geliştirilerek yenilikçi teknoloji ile desteklenen uygulamalar, öğrencilerin kavramsal değişimlerine anlamlı katkı sağladığı, anlama seviyelerini ve süreç içerisindeki uygulama becerilerini belirlenen sekiz gözlem basamağında da arttırdığı tespit edilmiştir. Fakat uzun süren araştırma ve proje çalışmalarının öğrencilerin derse karşı istek ve motivasyonlarını olumsuz şekilde etkilediği görülmüştür. Araştırma kapsamında REACT öğretim stratejisine dayalı olarak yenilikçi teknoloji destekli zenginleştirilmiş öğretmen rehber materyalleri geliştirilmiş, uygulanan materyallerin öğrencilerin öğrenme güçlüklerinin giderilmesine, süreç içerisindeki uygulama becerilerine ve başarılarına anlamlı katkı sağladığı, çalışmaların içeriklerinin yenilikçi teknoloji destekli veya simülasyon destekli uygulama bölümlerinde öğrenci motivasyonu ve ilgisini geliştirerek başarılarını arttırdığı ön plana çıkmıştır. Bu durum dikkate alınarak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yenilikçi teknoloji estekli bağlam temelli rehber materyaller fiziğin diğer konularında da geliştirilerek modül haline getirilip fen ağırlıklı tercih yapan öğrencilere ek uygulama olarak seçmeli dersler kapsamında sunulmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is evaluation of innovative, technology supported, enriched teacher guide materials developed according to REACT instructional strategy of teaching physics. The effect of teacher guide materials prepared in the scope of this objective, Electricity and Magnetism unit related to its effect on students' conceptual change, elimination of the difficulty of understanding and practical skills and the effect on the level of achievement within the process were investigated. The aim of this research is evaluation of innovative, technology supported, enriched teacher guide materials developed according to REACT instructional strategy of teaching physics. The effect of teacher guide materials prepared in the scope of this objective, Electricity and Magnetism unit related to its effect on students' conceptual change, elimination of the difficulty of understanding and practical skills and the effect on the level of achievement within the process were investigated. The sample of research forms twenty six students studying at one Anatolian Teacher Training High School in Trabzon. Experimental design of the research was pretest-protest applied action research. In order to try out research hypotheses, four data collection tool was used. The first of these tools is the misconceptions test used to determine changes of student's alternative misconceptions about Electricity and Magnetism. The latter is the knowledge tests applied in the scope of work sheets so as to state students' level of achievement in the field of Electricity and Magnetism. In addition, the prepared materials, the elimination of challenges students to understand the scope and qualitative data from observations and interviews were used to determine the effects of the practical skills in the process. Innovative technology supported applications developed in the scope of REACT instructional strategies were implemented to treatment groups in a period of five weeks by researcher. Quantitative data obtained from study results were analyzed by using Wilcoxon Signed Rank and One Sample T-Test. As a result of data analysis, Innovative technology supported applications developed in the scope of REACT instructional strategies contributed to significantly students' conceptual change and also positively the level of understanding and application skills in the process determined in eight observation step but, It was determined that students constituted negative influence their desire and motivation against course in the long term research and project work. Within this research, developed REACT based on teaching strategies innovative technology backed enriched teacher guide materials, applied materials students to overcome their learning difficulties, the process in which practical skills and provides a significant contribution to the success of the content of the work of innovative technology-supported or simulation-aided application part in student motivation and increase their success by improving the interest of has come to the fore. In this case, considering brought into modules developed in the context of innovative technology-based esterification other guidance materials science subjects of physics by the Ministry of Education should be submitted under the weighted prefer that students additional practice as electives.