Türkiye'de sanat eğitimi lisans programlarında sanat eserlerinden kopya uygulamalarına yönelik öğretim elemanları görüşleri
Opinions of lecturers about the copy applications from the art works in art education undergraduate programs in Turkey
  1. Tez No: 407794
  2. Yazar: YUNUS YANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖZGÜR SOĞANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Resim Anasanat Atölye Eğitimi, Kopya, Röprodüksiyon, Art Education, Studio Instruction, Copy, Reproduction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sanat eserlerinden kopya yönteminin geçmişten günümüze uygulanageldiği ve sanat eğitimcileri açısından bir tartışma konusu oluşturduğu söylenebilir. Bu nedenle bu araştırmada sanat eğitiminin Yükseköğretim kademesinde Resim Anasanat atölye derslerine giren öğretim elemanlarının kopya yöntemine ilişkin görüşlerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırmada nitel yöntem ve temel nitel araştırma modeli kullanılmıştır. Bu çerçevede Anadolu, Gazi ve Marmara Üniversiteleri Resim-İş Eğitimi bölümlerinde Resim Anasanat atölye derslerine giren toplam 16 öğretim elemanı ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu üniversitelerin dışında Türkiye genelinde Resim-İş Eğitimi bölümlerinde Resim Anasanat atölye derslerine giren öğretim elemanlarının görüşleri de anket yolu ile belirlenmeye çalışılmıştır. Anket yolu ile toplamda 21 öğretim elemanı görüşlerini belirtmiştir. Elde edilen veri seti betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Ulaşılan bulguların değerlendirilmesi sonucunda araştırmaya katılan öğretim elemanları açısından günümüzde kopya yönteminin önemini koruduğu ve tartışılan bir konu olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Copy method has been applied from the past to the present and constitutes a matter of debate from the points of view of the art educators. Therefore setting forth of the opinions of the lecturers who attend to studio painting courses in B.A., is aimed in this research. A qualitative research model was used in the research. Semi-structured interviews were made with total 16 lecturers who attend to studio painting classes in the Art Education department of Anadolu, Gazi, and Marmara Universities within this frame. Further the opinions of the lecturers who teach these classes in Art Education departments throughout Turkey besides these universities were determined by way of a 17-question survey. A total of 21 lecturers stated their opinions by way of the survey. The data obtained were analysed by means of descriptive analysis. As the result of the evaluation of the findings reached, it may be said that copy method keeps its importance in studio art instruction and is still an issue of debate for the lecturers who participated in this study.