Kişilik özellikleri, yaratıcı düşünce süreçleri ve reklam yaratıcılığı ilişkisi
Personality traits, creative processes and advertising creativity relations
  1. Tez No: 407812
  2. Yazar: ŞAFAK ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ATIF BİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, yaratıcılık, akış, reklam yaratıcılığı, reklam, Personality, creativity, flow state, advertising creativity, advertising
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu doktora tez çalışması, yaratıcılık, özellikle de reklam yaratıcılığı ile yaratıcı bireyin kişilik özellikleri arasındaki ilişkisini ortaya koymaktadır. Kişiliği meydana getiren beş boyut“dışa dönüklük”,“duygusal dengesizlik”,“açıklık”,“uyumluluk”ve“sorumluluk”boyutlarının, yaratıcılığın boyutları olarak ele alınan“özgünlük”,“mantıklılık/anlamlılık”ve“ustalık/detaylılık”boyutları ile ilişkisini analiz etmektedir. Ayrıca, yaratıcılığın en önemli aşaması olarak değerlendirilebilecek olan fikir üretme sürecine duygusal ve düşüncel olarak dahil olma olarak tanımlanan“akış durumu”nun boyutları ile yaratıcılık arasındaki ilişkiyi de ortaya koymaktadır. Bu ilişkiyi ortaya koyabilmek adına Bahçeşehir Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi reklamcılık öğrencilerinden oluşan (n) 205 kişi ile araştırma yapılmıştır. Ortaya çıkardıkları yaratıcı işin değerlendirilmesi için de reklam yaratıcılığı alanında en az grup direktörü seviyesinde çalışan 12 reklamcının hakemliğine başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis; poses the relationship between creativity, especially advertising creativity and personality traits of creative person. Also analyzes the relations between five dimensions of personality which are“extraversion”,“neuroticism”,“openess”,“agreeableness”,“conscientiousness”, and creativity dimensions which“novelty”,“meaninfulness”,“well-crafted”. Aditionally, argues the relations between creativity and“Flow state”which can be considered as the most important level of creativity and described as being tranport emotionally and mentaly to idea generation process. In the cause of reveal these relationships, it has a conducted a research model between the 205 advertising students of Bahçeşehir, Galatasaray, İstanbul and Bilgi Universities. At the end, 12 expert advertising copywriter has evaluated their advertising creativity as a jury.