Mobil cihazların ara yüz özelliklerinin mobil reklamın etkinliğine olan etkisi
The effects of interface of mobile devices on mobile advertising
  1. Tez No: 407841
  2. Yazar: EFE CEYHUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KEMAL SUHER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil Reklamcılık, Reklama Yönelik Tutum, Mobil Cihazlar, Mobil Cihazların Ara Yüz Özellikleri, Mobile Advertising, Attitude Toward Advertising, Mobile Devices, Interface Features of Mobile Devices
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Teknolojik gelişmeler ile yaygınlaşmaya başlayan mobil reklamcılık kavramı gün geçtikçe reklam veren markalar tarafından daha çok tercih edilen bir reklam yöntemi haline gelmektedir. Mobil cihazların kullanımının son yıllarda büyük bir hızla artıyor olması, mobil reklamcılığın da aynı doğrultuda büyümesini sağlamaktadır. Mobil reklamlar tüketicilere mobil cihazlar üzerinden sunulduğu için, tüketicilerin kullandıkları mobil cihazların ara yüz özellikleri, mobil reklamların etkinliğini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, mobil cihazların ara yüz özelliklerinin mobil reklamın etkinliği üzerindeki etkilerini incelemek üzere gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, mobil reklamların etkinliğini belirlemede rol oynayacak mobil cihazların ara yüz özellikleri, aynı anda her yerde bulunma, ekran boyutları, ara yüz karmaşıklığı, kullanıcı dostu ara yüze sahip olma, kullanım kolaylığı ve reklamların sunulduğu alanların boyutu olarak belirlenmiştir. Ayrıca mobil cihazların ara yüz özellikleriyle beraber reklam tutumlarının da etkisi ölçülmüş ve reklam tutumları faktörleri olarak, eğlendiricilik, bilgilendiricilik ve inandırıcılık (güvenilirlik) belirlenmiştir. İstanbul ilinde yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada, belirlenen faktörler açısından katılımcıların görüşlerine başvurulmuştur. Uygulanan istatistiki testler sonucunda mobil cihazların ara yüz özelliklerinin genel anlamda satın alma eğilimini etkilemede anlamlı bir faktör olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca öne çıkan özellikler olarak, reklam faktörleri açısından eğlendiricilik ve bilgilendiriciliğin; mobil cihaz ara yüz özellikleri açısından kullanım kolaylığı ve reklam boyutunun satın alma eğilimini etkilemede anlamlı faktörler olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
As technology advances through time, mobile advertising has becoming a more important focal point for advertisers to choose for their communication strategies. Because of the increase of mobile phone user number in the past years, mobile advertising has also been developing lately. Consumers are exposed to mobile ads through their mobile devices, therefore interface features of mobile phones has gained importance for the effectiveness of mobile ads. In this study, the effects of the interface of mobile devices on mobile ads was researched. For the research, the interface features of the mobile devices was selected as ubiquity, screen size, interface complexity, user-friendly interface, ease of use and ad size. The effects of attitude toward advertisement was also researched within the study and the factors of attitude was selected as entertainment, informativeness and persuasiveness (credibility). The research was conducted via questionnaire method, which took part in Istanbul. After the execution of statistical tests, it's revealed that the interface of mobile devices in general, has an effect over purchase intention of mobile ads. For the specific factors, entertainment and informativeness has an effect on mobile ad effectiveness as attitude features; and ease of use and ad size as features of interface of mobile devices.