Bedensel engelli sporcularda oluşan spor sakatlıkları ve rehabilitasyon sürecinin incelenmesi
Investigating sports injuries of physically handicapped sporters and their rehabilitation process
- Tez No: 408226
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bedensel Engelliler, Spor Sakatlıkları, Ampute Futbol, Tekerlekli Sandalye Basketbol, Rehabilitasyon, Physically Handicapped Athletes, Amputee Football, Wheelchair Basketball, Rehabilitation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma bedensel engelli sporcuların sakatlanma türleri, nedenleri ve tedavi süreçleri gibi faktörlerin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bedensel Engelli Basketbolcularla Ampute Futbolcularda oluşan spor sakatlıkları nelerdir? Sakatlıkların nedenleri nelerdir? Tedavi sürecinde neler yapılmalıdır? sorularına cevap verilmesi amaçlanmıştır. Bedensel engelli sporcularda oluşan spor sakatlıklarının teşhis, tedavi ve rehabilitasyonunda yapılması gerekenler anlatılmıştır. Çalışmada 18 ampute futbol, 12 tekerlekli sandalye basketbol takımı sporcuları örneklem grubu olarak alınmıştır. Araştırmada ampute futbol ve tekerlekli sandalye basketbol takımlarında yer alan sporcuların sezon içerisinde ve spor yaşamlarında yaşamış oldukları sakatlıkları belirlemek amacıyla gözlem ve görüşme teknikleri ile betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Sporcular sezon boyunca müsabaka ve antrenmanlarda gözlemlenmiştir. Hazırlık dönemi de dahil olmak üzere sporcuların antrenman ve müsabakalarda yaşadıkları sakatlanmalar kaydedilmiştir. Ayrıca sporcuların spor yaşantıları boyunca yaşadıkları sakatlıkların tipini belirlemek amacıyla hazırlanan anket formu sporculara uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 16.0 paket programı kullanılarak, tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmış yüzde ve frekans değerleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, ampute futbol ve tekerlekli sandalye basketbol takımında yer alan sporcuların yaşadığı sakatlık tiplerinin ve bölgelerinin gerek gözlem gerekse anket formu ile edinilen bilgilere göre, yaşanılan sakatlıkların çoğunlukla üst ekstremite bölgelerinde yaşandığı, bunun nedeninin ise uğraştıkları branş gereği kullanılan vücudun bölümleri ve kullanılan araç ve gereçlerden kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study has been made with the aim of investigating such factors as the injury types of physically handicapped athletes, their reasons and treatment processes. It has been aimed to answer the following questions. What are the sports injuries that physically handicapped basketball players and Amputee Football players suffer? What are the reasons of injuries? What should be done during the rehabilitation process? It was explained what should be done for the diagnosis, treatment and rehabilitation of the disabled players sport disabilities. 18 amputee football players and 12 wheelchair basketball team players were taken as sample group. In this study, the observation, conversation techniques and descriptive scanning model were used to identify the disability that amputee football and wheelchair basketball team's players experienced in the season and during their sport life. Players were observed during training and competitions throughout the season. The players disabilities that occurred in the competitions and training including the preparation term were saved. In addition, the questionnaire aiming to identify the types of the players disabilities that they experienced throughout their sport life was applied to the players. The descriptive statistics were used; frequency and percent values were identified by using SPSS 16.0 packet program for the data analysis. Finally, According to both observations and data from the questionnaire form, the disability types and areas of the players who were in the amputee football team and wheelchair basketball team were generally seen in the extreme parts of the body. The reason of that are the body parts, equipments that were used for their specific branches.