Irak/Erbil kentinde yaşayan halkın sosyodemografik özellikleri
Sociodemographic characteristic of people living in Erbil
  1. Tez No: 408250
  2. Yazar: HIWA ABDULREHMAN AWLLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Demography
  6. Anahtar Kelimeler: sosyodemografik özellikler, hane halkı, Erbil, düşük, sociodemographic characteristics, household, Arbil, abortion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tanımlayıcı çalışma, hane halkları temelinde, Irak'ın Erbil kentinde yaşayan halkın sosyal ve demografik nitelikleri hakkında bilgi edinmek amacıyla yapılmıştır. Erbil şehir merkezinde nüfus 1.406.605 idi ve 41 mahallede 322719 hane vardı. Hesaplanan en küçük örnek büyüklüğü 384 idi. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak Erbil kentindeki 41 mahalleden büyüklükleri oranında 385 hane örneğe seçildi. Bu hanelerdeki aile reislerine sosyodemografik özellikleri belirmeye yönelik olarak hazırlanan soru kağıtları uygulandı. Araştırma sonuçlarına göre, Erbil'de ailelerin yaklaşık yarısının 1-3 birey içerdiği; %17 sinin geniş, %74 ünün çekirdek aile olduğu; büyük çoğunluğunun müstakil evlerde yaşadığı; 50 yaşa altı grubun daha iyi eğitim gördüğü; %65 inin ayda 1.000 doların altında gelirle yaşamakta olduğu; 39 yaşa altı grubun devlette işçi olarak çalışma oranının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, gebelik geçirmiş kadın başına gebelik ortalamasının 3,3; doğum yapmış kadın başına toplam doğum ortalamasının 3,0; canlı doğum yapmış kadın başına canlı doğum ortalamasının 2,93; ölü doğum yapmış kadın başına ölü doğum ortalamasının 1,29; düşük yapmış kadın başına düşük ortalamasının 1,42; yaşayan çocuğu olan kadın başına çocuk ortalamasının 2,90 olduğu saptanmıştır. Erbil hakkında daha doğru bilgi edinmek için, tüm dünyada yapılan Nüfus Sağlık Araştırmaları olduğu gibi hanelerde tüm bireylerin özelliklerini içeren biçimde detaylı çalışmalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study, based on households, was conducted to learn about the social and demographic characteristics of people living in the city of Arbil in Iraq. There were 322,719 households in 41 neighborhoods in Arbil city center. Calculated minimum sample size was 384. 385 households were selected into sample by using simple random sampling method from 41 neighborhoods proportional to size in the city of Arbil. The questionnaires prepared to determine sociodemographic characteristics were applied to household leaders. Overall, it was determined that half of the families in Arbil includes 1-3 individuals; the 17% of them is extended families, 74% the nuclear family; the vast majority of families was living in detached houses; people who were under 50 year had had better education; 65% of households had monthly income under 1,000 $; the people under 39 age was working as laborers of state with a higher ratio than the others. In addition, it was established that the average number of pregnancy among women ever had pregnancy was 3.3; the average number of delivery among women ever delivered was 3.0; the average number of live birth among women ever had live births was 2.93; the average number of stillbirth among women ever had had stillbirth was 1.29; the average of abortions of women ever had abortion was 1.42; the average number of living children among women ever had children was 2.90. To obtain more correct information about Arbil, it was proposed that detailed studies in the form of including the characteristics of all individuals in households as in the World Demografic and Health Surveys.