Seroepidemiology of Epstein-Barr virus among blood donors in erbil city
Erbil şehrindeki kan donörlerinde Epsteın-Barr vırus'un seroepidemiyolojisi
  1. Tez No: 436271
  2. Yazar: HAYMAN MOHAMMED ABDULLAH KHOSHNAW
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM KİREÇCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Epstein-Barr virus (EBV), EBV infeksiyonu, ELISA, Epstein-Barr virus (EBV), EBV infection, ELISA
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezin amacı, Irak'ın Kürdistan bölgesindeki Erbil kentinde yaşayan kan vericilerindan ELISA yöntemini kullanarak Epstein-Barr virüsün (EBV) belirlenmesi idi. Toplam 190 adet kan örneği, Kasım 2015 ve Nisan 2016 tarihleri arasında, Erbil Cumhuriyet Hastanesi kan ünitesi ile kan merkezinden toplanmıştır. Bu çalışmada, laboratuarda manuel ELISA ve EBNA IgG kitleri (Dia.Pro Diagnostic kits) kullanıldı. Örneklerimizin cinsiyet dağılımı, 135 erkek ve 55 kadın şeklinde idi. ELISA test sonuçlarında örneklerin 41 (%21.5)'i EBV IgG antikoru pozitif ve 149 (%78.4)' u ise negatif idi. Bu çalışma sonuçları, Irak'ın Erbil kentindeki EBV prevalansının belirlenmesinin yanısıra, Irak'ın diğer bölgeleri ve farklı ülkelerde tespit edilen benzer çalışmalardaki sonuçların karşılaştırılmasına olanak sağlayacaktır. Taşıyıcılık potansiyeli olan donörlerin, kan yolu ile alıcı bireylere EBV virüsünü bulaştırma riskine karşı EBV tanısı çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis was to detect of Epstein-Barr virus (EBV) with ELISA methods from donors in Erbil city, in Kurdistan region-Iraq. The samples were collected in two hospital in Blood centre and in Republican Hospital in Erbil. The present study was carried out between November of 2015 to April of 2016 the total blood sample one hundred ninety. We examined by manual ELISA and used EBNA IgG kit (Dia.Pro Diagnostic kits) in the laboratory. Our sample's sex distribution was 135 males and 55 females.The positive results are 41 (21.58%)have IgG antibody and 149 (78.42%) are negative, the effect of gender and age on it`s prevalence. The study also allows comparison of the situation in Erbil city with other region within and outside the state as well as in the country. The diagnosis of EBV is important to detect if the potential donors have an EBV infection that could be transmitted to recipients through the blood transfusion.