Vücudun farklı bölgelerindeki cilt altı yağ dokusu kalınlığının ultrasonografi yöntemi kullanılarak ölçülmesi
The measurement of subcutaneous fat tissue in different regions of the body using ultrasonography
- Tez No: 408277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMET KAPAKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, cilt altı yağ dokusu, ultrasonografi, Anthropometry, subcutaneous fat tissue, ultrasonography
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Vücudun Farklı Bölgelerindeki Cilt Altı Yağ Dokusu Kalınlığının Ultrasonografi Yöntemi Kullanılarak Ölçülmesi Cilt altı yağ dokusu vücut şeklini belirleyen oluşumlardan biridir. Vücut yağ birikimi ve dağılımının genel sağlık üzerinde büyük öneme sahip olduğu kabul edilmektedir. İlaçlar ve anestezik maddelerin etkinliğini değiştirebilir. Soğuk ve açlığa karşı koyma yeteneğini etkileyebilir. Cilt altı yağ dokusu, diabet, kanser ve metabolik ve kardiyovasküler hastalıklar ilişkilidir. Cilt altı yağ dokusunun vücudun çeşitli bölgelerindeki kalınlığı ölçülüp, yaş ve cinsiyet yönünden karşılaştırılması amaçlandı. Bu çalışmada cilt altı yağ dokusu kalınlığı 15 bölgede (boyun, biceps, triceps, pektoral, göğüs yan, subscapular, iliak krest, suprailiak, epigastrik, hipogastrik, uyluk ön-arka-medial-lateral ve baldır) ultrasonografi cihazı kullanılarak ölçüldü. Boy ve kilo ölçümleri alındı. Vücut kitle indeksi hesaplandı. Göğüs çevresi, bel çevresi, kalça çevresi, kol ve uyluk çevresi antropometrik ölçümleri alındı. Kişi dik pozisyondayken hem sağ, hem de sol tarafından ölçüm yapıldı. Çalışmamıza toplam 183 birey (100 kadın ve 83 erkek) alındı. Kadınlar ve erkekler arasında biceps, triceps, crista iliaca, uyluk ön, arka, medial, lateral ve baldır ölçümleri arasındaki anlamlı (p˂0,05) fark vardı. 30 yaşından sonra antropometrik ölçümlerden kol çevresi, göğüs çevresinin ve ultrasonografik ölçümlerden ise pektoral, epigastrik, hipogastrik ve suprailiak deri altı yağ dokusu kalınlıkları anlamlı bir şekilde arttığı görülmüştür (p˂0,05). Yaş grupları arasında kilo ve VKİ yönüyle anlamlı farklılık (p˂0,05) vardı. Sonuç olarak cinsiyet, yaş, kilo artışı ve vücut kitle indeksi ile cilt altı yağ dokusu kalınlığı yakından ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
The Measurement of Subcutaneous Fat Tissue in Different Regions of the Body Using Ultrasonography Subcutaneous fat tissue is one of the elements that determine body shape. Body fat accumulation and distribution are of great importance to general health. It can alter the effectiveness of drugs and anesthetic materials. It can affect the ability to withstand cold and hunger. Subcutaneous fat tissue is associated with diabetes, cancer and metabolic and cardiovascular diseases. The purpose of this study was to measure subcutaneous fat tissue thickness in various regions of the body and to compare the results in terms of age and sex. Subcutaneous fat tissue thickness was measured using a ultrasonography device in 15 regions of the body (neck, biceps, triceps, pectoral, the side of the chest, subscapular, iliac crest, suprailiac, the epigastric and hypogastric regions, anterior, posterior, medial and lateral aspects of the thigh, and the calf). Height and weight were measured, and body mass index was calculated. Anthropometric measurements were performed for chest, waist, hip, arm and thigh circumferences. Measurements were taken from both right and left with the subject in an upright position. One hundred eighty-three adults (100 female and 83 male) were enrolled. Significant male-female differences were determined in biceps, triceps, crista iliac, anterior, medial and lateral thigh and calf measurements (p˂0.05). Significant increases were determined in arm circumference and chest circumference among anthropometric measurements and pectoral, epigastric, hypogastric and suprailiac subcutaneous fat tissue among ultrasonographic measurements after the age of 30 (p˂0.05). Significant variation was determined between age groups in terms of weight and body mass index (p˂0.05). In conclusion, sex, age, weight gain and body mass index are closely associated with subcutaneous fat tissue.