Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'ne isteğe bağlı düşükler için başvuran kadınların değerlendirilmesi
The evaluation of the women applying for induced abortion to the Kayseri Maternity Clinic
- Tez No: 408432
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İstemli düşük, kürtaj, aile planlaması, istenmeyen gebelik, kadın sağlığı, induced abortion, curretage, family planning, unwanted pregnancy, women health
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'ne isteğe bağlı düşükler için başvuran kadınların sosyodemografik durumlarını değerlendirmek, en son gebeliklerinden önceki aile planlaması yöntemi kullanma durumlarını saptamak ve isteyerek düşükle ilgili bilgi ve bakış açılarını değerlendirmektir. Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma, 15 Kasım 2012- 15 Mayıs 2013 tarihleri arasında aile planlaması polikliniğinde isteğe bağlı düşük yaptıran 250 kadınla görüşülerek yapılmıştır. Kadınlara tanımlayıcı, doğurganlık özellikleri, istemli düşüğe bakış açıları ile ilgili soruları içeren anket formu yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında değerlendirilerek analiz edilmiştir. Araştırma grubundaki kadınların yarısı 30-39 yaş grubundadır. Kadınların %31.2'sinin daha önce en az bir isteyerek düşüğü olmuştur. Kadınların %96.8'i en son gebeliğini istemeden gebe kaldığını belirtmiş, buna karşın kadınların %17.6'sı hiçbir gebeliği önleyici yöntem kullanmamıştır. İsteyerek düşük öncesinde en fazla kullanılan yöntemler geri çekme (%38.4) ve kondom (%32.0) olmuştur. İsteğe bağlı düşük sonrasında modern yöntemi düşünme oranı artmış, en fazla rahim içi araç (RİA) (%39.6) ve tüp ligasyonu (%17.2) yöntemlerini tercih edeceklerini belirtmişlerdir. İstemli düşük nedenlerinde ilk üç sırada başka çocuk istememe, ekonomik nedenler ve küçük çocuğun olması yer almaktadır. İsteyerek düşük öncesi kadınların %62.0'ı işlemden dolayı korku, %27.2'si suçluluk, %21.6'sı günah işleme duygusu yaşadıklarını belirtmişlerdir. Kadınların %75.2'si isteyerek düşüğün kadın sağlığına zararları konusunda hiçbir fikri olmadığını söylemiştir. Çalışmamızda isteyen her kadının isteyerek düşük yaptırmasına izin verilmeli diye düşünen kadın oranı %59.2'dir. Kadınların %22.4'ü kadınların isteyerek düşüğe tek başına karar vermesi gerektiğini düşünmekte, %49.2'si bir kadın hamile kaldı ise bebeği doğurmalıdır diye düşünmektedir. Kadınların bu önermelerde düşünce durumları ile yaş, öğrenim durumu, meslek, en uzun yaşadığı yer ve ekonomik durum gibi tanımlayıcı özelliklerine göre aralarında önemli bir ilişki yoktur. Kadınların isteyerek düşük öncesinde gebeliği önleyici yöntem olarak en fazla oranda geri çekme yöntemi kullandıkları, kullanılan modern yöntemleri doğru şekilde kullanmadıkları, bunun sonucunda istenmeyen gebelikleri önleme konusunda sorun yaşadıkları görülmektedir. Kadınların çoğunluğu manevi, ahlaki ve sosyal açıdan gebeliğin isteyerek sonlandırılmasının uygun olmadığını düşünmekte, istenmeyen gebelik durumunda son çare olarak gördükleri isteğe bağlı düşüğe başvurmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
It is to evaluate the socio-demographical situations of the women who applied to Maternity Clinics of Kayseri Educational and Research Hospital for induced abortion, to identify whether they used family planning methods before pregnancy and to evaluate their perspective and knowledge on induced abortion. This descriptive study was conducted from 15th November 2012 to 15th May 2015 through interviewing 250 women applying for induced abortions to family planning polyclinics. A questionnaire which covered descriptive questions concerning their fertility characteristics and perpectives towards induced abortions was applied through face-to-face interview. The obtained data was recorded and analyzed on a computer. Half of the women in the sample are between 30-39 years old. Among these women, 31.2% had at least one abortion before and 96.8 % stated that they conceived unwillingly for the last time while 17.6 % used none of the contraceptive methods. The most commonly used methods were withdrawal (38.4 %) and condoms (32.0%). After abortion, there was an increase in considering a modern method and they stated they would prefer intrauterine devices and tube ligation (17.2%) most. The first three reasons for induced abortion were not wanting any more children, economical conditions, and having another young baby. Before curretage, 62.0% stated to experience fear from the process, 27.2% guilty feelings, and 21.6 % committing a sinful act. Of the women, 75.2% stated that they had no idea about the damages of curretage to woman health. In our study, the rate of the women who think that every woman should be allowed to have abortion was 59.2%. 22.4% of the women believed that women should alone decide on the abortion. Of the women, 49.2% thought that if a woman is once pregnant, she should give birth to that baby. There was no significant difference among the women with regard to their descriptive characteristics such as their age, educational status, occupation, residence and economical status when deciding on these propositions. It is observed that before induced abortion women mostly used withdrawal method as contraceptive method, that they did not use modern methods properly, that thus they had problems to avoid unwanted pregnancies. Most of the women believed that induced abortion is not spiritually, morally and socially convenient and in cases of unwanted pregnancies they apply for induced abortion which they regard as the measure of the last resort.