Meme karsinomlarında SOX2 ekspresyonunun patolojik ve klinik parametrelerle karşılaştırılması: İmmünohistokimyasal ve moleküler çalışma
The comparison of SOX2 expression with pathologic and clinic parameters in breast carcinomas: Immunuhistochemical and molecular study
  1. Tez No: 408479
  2. Yazar: ZEYNEP RUKEN ŞAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN ZORLUDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: meme karsinomu, kanser kök hücre belirleyicisi, PCR, immünohistokimya, SOX2, breast cancer, cancer stem cell markers, PCR, immunohistochemistry, SOX2
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: İnvaziv meme karsinomları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen ve ölüme neden olan malignitedir. Birçok tümörde olduğu gibi meme karsinomlarında da kendi kendini yenileme, proliferasyon ve farklılaşma özellikleri olan kanser kök hücreleri bulunmaktadır. Kanserli olguların yönetiminde, hedefe yönelik tedavilerinde; kök hücre belirleyicileri ve tümörogenezis ile ilişkisini araştıran çalışmalar günümüzde ivme kazanmıştır. SOX2, pluripotent embriyonik kök hücrelerde kendi kendini yenilemeden sorumlu bir transkripsiyon faktörüdür. Tümörogenezisde, hücre çoğalması ve göçünde, apoptoziste, tümör metastazında, invazyonda ve ilaç direncinde rol almaktadır. Yapılan çalışmalarda meme karsinomlarında SOX2'nin artmış tümör çapı, lenf nodu metastazı, yüksek nükleer derece gibi kötü klinikopatolojik prognostik faktörlerle ilişkisi, tümörogenezisin erken basamaklarında etkili olduğu, erken rekürrenste ve hastalıksız sağ kalım süresinin kısalmasında etkin olarak rol oynadığı gösterilmiştir. Çalışmamızda invaziv meme karsinomlu olgularda SOX2 ekspresyon varlığının araştırılması, elde edilen verilerin klinikopatolojik parametrelerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İnvaziv meme karsinomlu 99 olgunun parafin kesitlerinde immünohistokimya ve RT-PCR yöntemiyle SOX2 ekspresyonu araştırıldı. Bulgular: SOX2 ekspresyonu 78 olguda (%78,8) saptanırken, 21 olguda (%21,2) izlenmemiştir. Çalışmamızda SOX2 ekspresyonu ile artmış tümör çapı (p=0,011), subtip (p=0,018), yüksek ki 67 proliferasyon indeksi (p=0,0001), lenfovasküler invazyon (p=0,039), lenf nodu metastazı (p=0,038), uzak metastaz (p=0,038), ileri evre (p=0,030) ve hastalıksız sağ kalım (p=0.049) arasında korelasyon bulunmuştur. Yaş, histolojik derece, hormon reseptör durumu ile anlamlı ilişki görülmemiştir. Sonuç: Çalışmamızda; SOX2 ekspresyonu ile artmış tümör çapı, lenfovasküler invazyon, lenf nodu metastazı, uzak metastaz, ileri klinik evre, yüksek ki 67 proliferasyon indeksi ve kısa hastalıksız sağ kalım süresi gibi kötü prognostik faktörler arasında anlamlı ilişki saptanmış, SOX2'nin meme kanserli hastaların klinik takibinde ve bireysel tedavilerinin yönlendirilmesinde prognostik belirleyici olarak rutin kullanıma girmesinin uygun olabileceği düşünülmüştür. Bunun için geniş serilerle ve klinik tedavi basamaklarını da içine alan ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Breast cancer is the most common cancer among women and is one of the most common causes of cancer mortality worldwide and also in our country. Cancer stem cells are involved in breast carcinomas as well as in various tumors and have ability to self-renew, proliferation and differentiate into multiple cell lineages. Recently, studies about stem cell markers and cancer tumorogenesis have been increased owing to clinical benefits of targeted treatments. SOX2 is a transcription factor which is present in pluripotent stem cells during development, and responsible from self-renewal and precursor differentiation. In tumorogenesis, SOX2 is involved in cell proliferation and migration, apoptosis, tumor metastasis, invasion and drug resistance. In many studies it is shown that SOX2 is associated with poor clinicopathological factors in breast carcinomas such as increased tumor size, lymph node metastasis, high nuclear grade and has an effect in early stage of breast tumorigenesis, early recurrence and poor disease-free survival. In our study, we investigated SOX2 expression in invasive breast cancer patients and aimed to search the obtained data with clinicopathological parameters. Materials and Methods: SOX2 expression was investigated in paraffin sections of 99 invasive breast carcinoma cases by performing immunohistochemistry and RT-PCR methods. Results: SOX2 expression was detected in 78,8 % of invasive breast carcinomas. SOX2 expression was statistically correlated with larger tumor size (p=0,011), subtype (p=0,018), high ki 67 proliferation index (p=0,0001), lymphovascular invasion (p=0,039), lymph node metastasis (P=0,038), distant metastasis (p=0,038), advanced stage (p=0,030) and poor disease free survival (p=0,049). There was no significant correlation between SOX2 expression and age, histologic grade, hormone receptor status. Conclusions: In present study, SOX2 expression was correlated with poor prognostic factors such as tumor size, lymphovascular invasion, lymph node metastasis, distant metastasis, advanced clinical stage, high ki 67 proliferation indices and shorter disease-free survival time. It is thought that SOX2 can be a useful prognostic marker in routine practice for management of individual treatments and clinical follow up of breast cancer patients. Forward studies including larger series with clinical treatment choices are needed to improve these results.