Yoğun bakım hastalarında akut böbrek yetmezliğinin erken tanısında biyobelirteçlerin rolü
Role of biomarkers in early diagnosis of acute renal failure in the intensive care patients
- Tez No: 408486
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KARAYAYLALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Akut böbrek yetmezliği, Kreatinin, NGAL, Sistatin C, KIM-1, IL-18, Acute renal failure, Creatinine, NGAL, Cystatin C, KIM-1, IL-18
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Akut böbrek yetmezliği yüksek morbidite ve mortalite ile giden heterojen ve kompleks bir süreçtir. Yoğun bakım ünitelerindeki hastalarda yüksek oranda görülmektedir. Serum kreatinini glomerüler filtrasyon hızındaki reel azalmadan sonra artış göstermektedir. Kreatinin artışının geç olması akut böbrek yetmezliği tanısının gecikmesine ve gerekli tedavinin başlamasında gecikmelere neden olmaktadır. Bu çalışmada akut böbrek yetmezliğinin erken saptanmasını sağlayacağı düşünülen biyobelirteçleri incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Biz bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'ne 1 Ocak 2014- 30 Eylül 2014 tarihleri arasında çeşitli etyolojilerle yatan ve böbrek hastalığı öyküsü olmayan hastalarda akut böbrek yetmezliği tanısının erken saptanmasını sağlayan yeni biyobelirteçleri inceledik. Çalışmaya 59 hasta alındı. Çalışmaya alınan hastalar RIFLE kriterlerine göre akut böbrek yetmezliği gelişen (vaka grubu: 24 hasta) ve gelişmeyen (kontrol grubu: 35 hasta) diye iki gruba ayrıldı. Hastaların yoğun bakım ünitesi takibi sırasında rutin bakılan kreatinin değerleri kaydedildi. Hastaların yoğun bakım skorlama sistemlerinden olan APACHE II skorları hesaplandı. Hastaların yoğun bakıma kabul, birinci ve üçüncü günlerinde idrar örnekleri alındı. Hastalardan alınan idrar örneklerinde NGAL, IL-18, sistatin C ve KIM-1 biyobelirteçleri çalışıldı. Bunlar vaka ve kontrol grupları arasında değerlendirildi. Bulgular: Vaka ve kontrol grupları arasında demografik veriler (yaş ve cinsiyet) açısından anlamlı fark saptanmadı. 2 grup arasında APACHE II skoru açısından anlamlı fark saptandı (p˂0,0001). Gruplar arasında Cys-C tüm günlerde, NGAL 1. ve 3. günlerde, KIM-1 0. ve 1. günde istatiksel anlamlı fark saptanmadı. Vaka ve kontrol grupları arasında 0. gün NGAL (p꞊0,033) ve 3. gün KIM-1 (p꞊0,043) değerleri istatiksel olarak anlamlı fark saptandı. Gruplar arasında idrar IL-18 değerleri tüm günlerde (0. gün p꞊0,045, 1. gün p꞊0,009 ve 3. gün p꞊0,0001) istatiksel olarak anlamlı fark saptandı. Sonuç: Vaka ve kontrol grubu arasında akut böbrek yetmezliği tanısında IL-18 0. günde anlamlı saptandı ve anlamlılık 1. ve 3. gün de devam etti. APACHE II skoru gruplar arası anlamlı farklılık gösterdi. NGAL erken dönemde (0. gün) ve KIM-1 geç dönemde (3. gün) anlamlı saptandı. Sepsis ve hipotansiyon- iskemi olan grupta akut böbrek yetmezliği daha erken gelişti. Akut böbrek yetmezliği gelişim günü ve APACHE II skoru arasında anlamlı ve orta düzeyde ters ilişki saptandı. Sistatin C örnek alınan günlerin hiçbirinde anlamlı saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute renal failure is a heterogeneous and complex process leading to high morbidity and mortality. Patients in intensive care units are seen at higher rates. Shows an increase in real terms decrease in GFR from serum creatinine after. Delay the diagnosis of ARF is now increase of creatinine and cause delays in the initiation of necessary treatment. In this study, we aimed to examine biomarkers intended to ensure early detection of ARF. Materıals and Methods: In this study, we examine new biomarkers allowing Cukurova University Faculty of Medicine, Medical Intensive Care Unit January 1, 2014- September 30, 2014 date lies between the various etiologies and history of renal disease in patients without early detection of diagnosis of ARF. 59 patients were enrolled in the study. ARF patients in the study developed according to RIFLE criteria (case group: 24 patients) and non-ARF (control group: 35 patients) were divided into two groups. Looking routine creatinine values during the follow-up of intensive care unit patients were recorded. Patients in intensive care APACHE-II score were calculated with the scoring system. Urine samples of patients were collected at admission, on days of one and three. Samples collected from patients are tested for new biomarkers which are NGAL, IL-18, KIM-1 and cystatin c. These biomarkers are evaluated between control and case groups. Findings: Demographic data which are age and sex had no significant difference between the case and control group in terms. There was a significant difference between the two groups in terms of APACHE II score (p꞊0,0001). Cystatin C in all days, one and three days of NGAL, admission and one days of KIM-1 between the two groups there was no statistically significant difference. Between the two groups admission day of NGAL (p꞊0,033) and third day of KIM-1 (p꞊0,043) were statistically significant difference. All days of IL-18 were statistically significant difference (respectively p꞊0,045, 0,009, 0,0001). Results: IL-18 had significant diagnostic value of AKI at admission and keep on days of one and three. Between the two groups score of APACHE II was significant difference. NGAL was significant in the early stages (admission) and KIM-1 was found to be significantly late (third day). Acute renal failure in the group with sepsis and ischemia- hypotension occurred earlier. Acute renal failure in development day and APACHE II scores significantly and moderately inverse relationship was found. Cystatin C was no significant in any of the samples taken days.