Escherıchia coli ile kontamine edilen boğa spermalarında bazı spermatolojik parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of some sperm parameters with contaminated Escherichia coli of bull semen contaminated with the evaluation of some sperm parameters
  1. Tez No: 408524
  2. Yazar: AKIN GÜLYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ATALAY USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Semen, E. coli, Contamination, Motility, Fertility
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Spermatogenezisi etkileyen en önemli nedenlerden birisi testisleri direkt etkileyen enfeksiyonlardır. Bu çalıĢma, sığır dıĢkısında en fazla bulunan bakteri olan Escherichia coli'nin; ticari olarak satılan ve rutinde Veteriner Hekimler'in suni tohumlamada kullandıkları spermaların, motilite ve ölü-canlı spermatazoon oranın, dolayısı ile fertilitenin, kontaminasyon sonucu nasıl etkilendiğinin ortaya konulmasını belirlemek amacıyla yapılmıĢtır. Bu amaçla LHMAE'den temin edilen dondurulmuĢ 40 payet boğa sperması 37 ºC'de çözdürülerek 4 gruba ayrılmıĢtır. Her bir gruba 10 payet olacak Ģekilde çözdürülen spermaların üzerine 1. Grupta placebo, 2. Grupta 1ml'de 10.000 E. coli, 3. Grupta 1ml de 100.000 E. coli ve 4. Grupta 1ml'de 1.000.000 E. coli olacak Ģekilde bakteriler eklenmiĢtir. BaĢlangıç motilitesi %80 olarak belirlenmiĢtir. Daha sonra motilite muayenesi ilk 2 saat içerisinde 10'ar dakika aralıklarla, sonraki 1 saatte 15 dakika aralıklarla ve sonrasında her saat baĢı yapılmıĢtır. Ölü-canlı oranı baĢlangıçta %8-10 olarak belirlenirken, motiliteyi desteklemek için çalıĢma baĢından itibaren ise her saat baĢı yapılarak tüm veriler kaydedilmiĢtir. Tüm deneme gruplarından en çabuk motilitenin sonladığı grup Grup II'dir. En hızlı ölü spermatazoon oranının arttığı grupta yine Grup II'dir. Sonuç olarak bakteriyel kontaminasyonun ve sperma üretim aĢamalarında katılan antimikrobiyel maddelerin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Dahası suni tohumlama uygulayıcıların asepsiye azami dikkat etmelerinin gerekçeleri de ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the common reasons disrupting spermatogenesis is infections directly affecting testes. Escherichia coli is the most abundant bacteria found in bovine faeces. This study was performed in order to evaluate changes in motility, dead-alive spermatozoa ratio and fertility in commercially used semen in the veterinary field which are contaminated by E.coli. For this purpose, 40 straws of bull semen obtained from LHMAE were thawed in 37ºC and separated into 4 groups. Each group had 10 straws of thawed semen. Placebo, 10,000 E.coli/ml, 100,000 E.coli/ml and 1,000,000 E.coli/ml were added to 1st, 2nd, 3rd and 4th group, respectively. The initial motility was determined as 80%. Later, motility examination was performed in the first 2 hour with 10 minutes intervals and after the next 1 hour with 15 minutes intervals and finally in every hour. While dead-alive ratio was determined as 8-10% initially, all of the data were recorded in order to support motility from the outset of the study every hour. In group II, the motility was abolished faster than all test groups. The highest increase determined in dead spermatozoon rate is also group II. As a result, the importance of antimicrobial agents used against bacterial contamination and in semen production stages become prominent. Moreover, practitioners should show maximum attention towards asepsis while performing artificial insemination.