Van ili ve yöresinde sığırcılık işletmelerinde bulunan 0-3 aylık buzağıların Bovine viral diyare virus (BVDV) enfeksiyonu yönünden antijenik olarak prevelansının araştırılması
Investigation of the van region in the cattle farms Bovine viral diarrhea virus found calf 0-3 months (BVDV) infection prevelans regarding of the antigenic
  1. Tez No: 408525
  2. Yazar: ÇAĞLAR SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBUBEKİR CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BVDV, buzağı, prevalans, BVDV, calf, prevalance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
SBu çalışmada Van ve yöresindeki 0-3 aylık buzağılarda Bovine Viral Diarrhea (BVD) hastalığının seroprevalansını belirlemek amaçlandı. Çalışmanın materyalini Van İli ve bazı ilçelerinde farklı işletmelerde bulunan 0-3 ay yaş aralığındaki, her iki cinsiyetten toplam 160 adet sığır oluşturuldu. Klinik muayeneleri sonucunda doku almamız sakıncalı olmayan hayvanlardan usulüne uygun şekilde kulak memesi dokusu alındı. Alınan dokular ependorf tüp içerisine konularak BVD İDEXX hazır kitin içerisinde çıkan buffer solüsyondan 8 damla damlatılarak 1-2 dk. süre işle çalkalanarak karıştırıldı ve ependorf tüpten alınan doku ile karıştırılmış bufferdan İDEXX BVDV TEST KİT'ine damlatıldı ve sonuçlar gözlemlendi. Çıkan sonuçlara göre 160 adet buzağıdan 160'ı (%100) negatif, 0'ı (%0) pozitif olarak yorumlanmıştır. Irk özelliği yaş ve cinsiyet açısından değerlendirildiğinde yapılan çalışmaya göre bu hastalık için ırk özelliği, yaş ve cinsiyete ilişkin bir öneme rastlanılmadı.
Özet (Çeviri)
In this study Bovine Viral Diarrhea (BVD) aimed to determine the prevalence of the disease with 0 to 3 months calf in Van and in the region. The study of material in Van provinces and in different businesses and in some districts created a total of 160 cattle of both sexes which are 0-3 month age range. As a result of our clinical tests, earlobe tissues were appropriately taken from non-hazardous animals. Specimens were placed into Ependorf tubes BVD IDEXX drop wise to 8 drops of the buffer solution in the ready made kit mixed by shaking process takes 1-2 minutes and ependorf tubes mixed with tissues from IDEXX BVDV test kit was dropped into the buffer and the results have been observed. According to the results from calves 160 / 160 (100%) positive,0 (0%) were interpreted as negative. Racial feature based on age and gender studies evaluated the feature race for this disease, did not coincide with an emphasis on age and gender.