Harmonik eliminasyon sistemi tasarım ve uygulanması
Desing and implementation of a harmonics elimination system
  1. Tez No: 408705
  2. Yazar: BARIŞ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. CENGİZ TAPLAMACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji kalitesi, harmonikler, pasif filtreler, Energy quality, harmonics, passive filters
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Teknolojideki gelişmeler ile birlikte elektrik şebekelerindeki kirlenme kaçınılmaz hale gelmiştir. Enerji kalitesinden bahsedebilmek için limitlerde gerilim, limitlerde frekans, süreklilik ve düzgün sinüs formunun sağlanabilmesi gerekmektedir.Uzun zamandır nonlineer yüklerin dağıtım şebekelerinde gerilim ve akım dalga şekillerinde bozunuma neden olduğu bilinmektedir. Bu nonlineer yükler Güç Elektroniği elemanları, transformatörler, ark fırınları, statik VAR kompanzatörleri vb. elemanlardır.Bu çalışmanın amacı pasif harmonik filtreler kullanmak yoluyla harmonik distorsiyonu azaltmaktır. Enerji sisteminde nonlineer yüklerin çok yaygın olarak kullanılmasından kaynaklanan harmoniklerin azaltılması bu çalışmada önerilen filtre sistemi ile başarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Distortion of the networks of the electricity became inevitable with industrial developments. To provide voltage in limits, frequency in limits, continuity of the system and smooth sinewave is essential for power quality.It has long been known that nonlinear loads cause to voltage and current waveform distortion in distribution networks. These nonlinear loads are power electronics elements, transformers, arc furnaces, static VAR compensators etc.The aim of this study is to reduce harmonic distortion by using passive harmonic filters. The elimination of harmonics resulting from widespread use of nonlinear loads in energy system is accomplished by the proposed method.