Isı pompası destekli güneş enerjisi ile su damıtma sistemi
Desalination of sea water using solar energy aided heat pump system
- Tez No: 408704
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Damıtma, ısı pompası, güneş enerjisi, Desalination, heat pump, solar energy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, güneş enerjisinden yararlanılarak deniz suyunun kullanım suyu haline getirilmesi ve soğutulması amaçlanmıştır. Sisteme ısı pompası da eklenerek damıtma miktarı araştırılmıştır. Deneysel çalışma Haziran ve Temmuz aylarında Düzce ilinde gerçekleştirilmiştir. Sistemde, deniz suyu olarak Akçakoca'dan temin edilen deniz suyu kullanılmıştır. Damıtma havuz yüzeyi 0,5m2, kollektör eğimi 30° ve damıtılan su yüksekliği 1 cm seçilmiştir. Isı pompası için 1/6 HP'lik bir kompresör, soğutucu akışkan olarak R134a kullanılmıştır. Damıtma sisteminin ve ısı pompasının belirlenen noktalardaki sıcaklıkları, buharlaşma ve damıtılan su miktarları ölçülerek elde edilen sonuçlar incelenmiştir. Isı pompası kullanımının sadece güneş enerjisiyle damıtmaya nazaran %35 daha fazla damıtma sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed that the sea water is distilled by solar energy and cooled. Distilled water quantity was also increased by fixing a heat pump to the system. Experiments were performed in June and July in Düzce. Sea water provided from Akçakoca was used in the system. The area of distillation pool, the collector inclination and distilled water high were selected as 0,5 m2, 30°, and 1 cm respectively. A 1/6 HP compressor and R-134a refrigerant were used in the heat pump. The temperatures on the specified point on the distillation system and the heat pump, vaporization and distillated water quantities were measured and analyzed. In addition, it was determined that the distillation system with the heat pump indicates an improvement of 35 percent over the conventional solar energy distillation systems.