Kalite yönetim uygulamalarının örgütsel kurumsallaşmaya etkisi: İnşaat sektöründe bir araştırma
The impact of quality management practices on organisational institutionalisation: A survey on construction secter
- Tez No: 408784
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Yönetimi, Kurum, Kurumsallaşma, Quality, Quality Management System, Institution, Institutionalization
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Temel amacı kalite sisteminin işletmelerin kurumsallaşması üzerindeki olumlu etkilerinin ortaya konulması olan araştırma nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılarak hazırlanmıştır. Ortaya konulan araştırmanın teorik ilk iki bölümünde sırasıyla kalite ve kurumsallaşma kavramları incelendikten sonra literatürde yer alan çalışmalar taranarak iki kavram arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde önerilen hipotezlere göre araştırma modeli belirlendikten sonra, araştırmada kullanılan veriler, araştırmanın evreni ve analiz yöntemleri kısaca açıklanmıştır. Son bölümde ise araştırma bulguları ve yorumlarına yer verilmiştir. Araştırma sonucunda görülmüştür ki, kalite yönetimi uygulamalarıyla işletmelerin kurumsallaşması arasında karşılıklı etkileşime dayanan pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca kalitenin planlama, uygulama, kontrol etme, önlem alma boyutlarının işletmelerin kurumsallaşma sürecinde tamamlayıcı bir etkisinin olduğu yapılan araştırma sonucunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The survey, the main goal of which is to show the positive effects of quality systems on the institutionalisation of the organizations is prepared by using the quantitative and qualitative research methods together. After analysing the concepts of quality and institutionalisation in the first two theoretical chapters of the survey, the relationship between these two concepts were tried to be identified by reviewing the literature. In chapter tree of the study, the appropriate research method is determined according to the proposed hypotheses. Afterwards, the data, methods of analysis and the target population of the survey is clarified. In the last chapter the results and comments of the researcher were given place. As a result of the study, it was understood that there is a positive correlaticn, which is based on matuel intereactio between quality management practices and organizational institutionalisation. Besides, it has been detected that the aspects of planning, practicing, controlling, taking precautions of the quality have a supplementary effect on the process of organisational institutionalisation.