İslam Hukukunda gayr-i müslimin şahitliğinin ve haberinin değeri
The worth of the witness of non - Muslim and importance of his / her information in Islamic Law
  1. Tez No: 408813
  2. Yazar: MUHAMMED EMİN KIZILAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ YARGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gayr-i müslim, şahitlik, haber, Non-muslims, witness, information
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
İslam, gayr-i müslimlerin Müslüman toplum bünyesinde barındırılmasına izin vermiştir. Aynı toplumu paylaşmak gayr-i müslim ve Müslümanlar arasında birçok sosyal ilişkiyi de beraberinde getirmiştir.“Gayr-i Müslimin Şahitlik ve Haberinin Değeri”isimli tezimiz bu ilişkinin iki yönünü; şahitlik ve haber kavramlarını ele almaktadır. Tezimiz bir giriş kısmı ile üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde şahitlik kavramı üzerinde durulmuştur. Şahitliğin İslam hukukundaki yeri ve önemi incelenmiş, şahitlik için gereken şartlardan bahsedilmiştir. İkinci bölümde haber konusu ele alınmıştır. Konunun İslam hukukundaki yeri, haberin tanımı, çeşitleri, muhbirde aranan şartların neler olduğu gibi konular ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise gayr-i müslim kavramı incelenerek, gayr-i müslimlerin şahitlikleri ve haberleri değerlendirilmiştir. Çalışmamız neticesinde şu sonuca varılmıştır: Her iki kavramın da şahısları bağlayıcı bir yönü vardır. Fukaha, bu bağlayıcılığı velayet kapsamında değerlendirmiştir. Gayr-i müslimlerin şahitlikleri ve haberleri de bu ortak noktadan hareketle ele alınmıştır. Gayr-i müslimlerin Müslümanlar üzerine velayetleri yoktur. Bu sebeple Müslümanlar üzerine velayetin söz konusu olacağı şahitlikler ve haberler geçerli değildir. Velayetin söz konusu olmadığı, gayr-i müslimlerin kendi aralarında şahitlikleri ve dünyevi konularda verdikleri haberler ise geçerli görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Islam has allowed non-muslims to live their lives freely in the muslim community. Living in the same society has brought out of social relationships between muslims and non-muslims. Our thesis which is named“Witness of Non-Muslims and Value of Their Information”examines this relationship in two different ways; witness and information. Our thesis includes three section with a prologue. First part precipitates witness. İmportance of witness in İslamic law was examined and circumstances of becoming a witness was mentioned. Second part concentrates on information. İmportance of the subject in İslamic law definition and kinds of information, conditions of becoming a reporter and topics like these was under debated. At the third part concept of non-muslims was examined and witness and informations of non-muslims were interpreted. After the resurch the conclusion is that each concept has a side that connects people. Fukaha evaluates this connection as a guardianship. Witness and information of non-muslims was inspired by this same subject. Non-muslims have no rights about guardianhip on muslims. So any kind of witness and information about this topic is not effective. Witness and information is considered acceptable if there is no question of guardianship and witness is only between nos-muslims and information is secular.