Antecedents of graduating engineers' underemployment tendencies: A social - cognitive perspective
Mühendislik mezunlarının eksik istihdama yönelik eğilimlerinin öncelleri: Sosyal - bilişsel bir perspektif
- Tez No: 408836
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT BAYAZIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üniversite mezunlarının eksik istihdamı, mühendislik öz-yeterlik inancı, mühendislik ödül beklentileri, mühendislik öz-yeterlik inancının kaynakları, Graduate underemployment, engineering self-efficacy beliefs, engineering outcome expectations, sources of engineering self-efficacy beliefs
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma eksik istihdam yönelimlerinin öncellerini sosyal – bilişsel perspektiften anlamayı amaçlamaktadır. Eksik istihdam, bireylerin sahip oldukları eğitim düzeyinden daha az eğitim gerektiren işlerde ve akademik eğitim alanlarının dışında işlerde çalışmaları olarak tanımlanmıştır. Öz-yeterlik inancının kaynakları, mühendislik öz-yeterlik inancı ve ödül beklentisi ile eksik istihdam yönelimleri arasındaki ilişkiler Türkiye'de 19 üniversiteden 395 üçüncü ve dördüncü sınıf mühendislik öğrencisi tarafından bireysel olarak doldurulan anketler kullanılarak incelenmiştir. Veri analizinde yapısal denklem modelleme tekniği kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre: (i) mühendislik öz-yeterlik inancı ve mühendislik mesleğinden ödül beklentileri ile eksik – istihdam yönelimleri arasında negative ilişkiler bulunmuştur; (ii) mühendislik mesleğinden ödül beklentileri, mühendislik öz-yeterlik inancı ve eksik istihdam eğilimleri arasındaki negative ilişkide aracı rol oynamıştır; (iii) mühendislik ustalık deneyimleri mühendislik öz-yeterliğini açıklayan tek değişken olmuştur; (iv) çevredeki insanların etkileri ve hissedilen umutsuzluk, bu öğrencilerin ödül beklentileri arasında ilişki bulunmuştur. Bu çalışma, yeni bir mühendislik öz-yeterlik ölçeği geliştirerek sosyal – bilişsel kuram araştırmalarına katkı sağlamakta ve eksik istihdam yönelimlerinin öncellerini çalışma hususunda öncü bir deneme teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aims at understanding the antecedents of underemployment tendencies from a social – cognitive perspective. Underemployment was conceptualized as when individuals hold jobs that require less educational credentials than they have and that are outside of their field of academic education. The relationships between the sources of selfefficacy beliefs, engineering self-efficacy beliefs and outcome expectations and underemployment tendencies were tested using 395 senior and junior engineering students from 19 different universities in Turkey via a self-administered survey. Data were analyzed by the structural equation modeling (SEM) technique. The findings indicated that (i) engineering self-efficacy beliefs and engineering outcome expectations correlated negatively with underemployment tendencies; (ii) engineering outcome expectations mediate the negative relationship between engineering self-efficacy beliefs and underemployment tendencies; (iii) mastery experiences are the sole predictor of engineering self-efficacy beliefs; (iv) others' influence and hopelessness predict outcome expectations. The study contributes to the social – cognitive theory research by developing an engineering self-efficacy scale and constitutes an initial attempt to the study of antecedents of underemployment tendencies.