Teacher development at TOBB ETU Prep Schoolwith or without a teacher trainer: A descriptive study of ELT teachers' perception and habit of development
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hazırlık Okulu'nda öğretmen gelişimi: İngilizce öğretmenlerinin algı ve gelişim alışkanlıkları ile ilgili betimleyici bir çalışma
- Tez No: 408848
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARDA ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: profesyonel gelişim, öğretmen eğitimi, hizmet içi eğitim, professional development of teachers, teacher training, in-service training
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı TOBB ETU DFL' deki (Yabancı Diller Bölümü) okutmanlarının bölümde bir hizmet içi eğitimi programı uygulanmadan önce ve sonra hizmet içi eğitimi ve profesyonel gelişimleri ile ilgili algılamalarını ortaya çıkarıp incelemektir. Bu amaçla okutmanların hem hizmet içi eğitimine yaklaşımları hem de böylesi bir programdan beklentileri ve ihtiyaçları incelenmiş ve analiz edilmiştir. Bunula birlikte, okutmanların yine aynı bölümde bir hizmet içi eğitim programına tabi olduktan sonraki hizmet içi kavramı eğitimi algıları ve beklentileri deneyim yaşlarına göre incelenmiş ve karşılaştırılmıştır.Bu çalışmanın verileri TOBB ETU Üniversitesi Yabacı Diller Bölümünde görev alan 30 İngilizce okutmanından yaş ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin anket ve görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Verile toplandıktan sonra okutmanların hizmet içi eğitimine yaklaşımları, beklentileri ve ihtiyaçları önce genel olarak sonra iki gruba, deneyimli ve yeni, ayrılmak kaydıyla incelenmiştir. Okumanları fikir ve beklentilerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığının incelenmesi için aynı bölümde 2007 yılında henüz bir hizmet içi eğitimi birimi kurulmadan önce İnci Gültekin tarafından yapılmış bir çalışmanın veri ve sonuçları kullanılmıştır.Bu çalışmanın araştırma sorularını aydınlığa kavuşturmak amacıyla iki veri toplama yöntemi kullanılmıştır, bunlar anket ve görüşmelerdir. Çalışmanın istatistiksel verileri anket yöntemiyle elde edilmiştir. Anket sonuçları istatistiksel olarak SPSS 15 (Statistical package for Social Sciences) kullanılarak analiz edilmiş ve sorulara verilen ortalama değerler hesaplanmıştır. Verilerin daha sonra Gültekin'in 2007 yılında aynı bölümde yaptığı çalışmanın sonuçlarıyla farklılık gösterip göstermediğinin anlaşılması için tekrarlı ölçümler t testi uygulanarak incelenmiştir. analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar okutmanlarla yapılmış görüşmelerden seçmeler alınarak desteklenmiştir. Ayrıca deneyim seviyelerine göre okutmanların cevaplarında bir farklılık olup olmadığının belirlenmesi için verilere bağımsız t test uygulanarak aradaki farklılıklar ortaya çıkarılmıştır. Sonuçlar daha sonra görüşmelerde okutmanların verdikleri cevaplardan seçmeler alınarak desteklenmiş ve yorumlanmıştır.The results obtained in this study revealed how the participants perceived in-service training and what they expect to find in those programs before and after they received a set of training sessions. The results also indicated that after receiving the program, there appeared some change in the opinions and needs of the participants both in general and in two different groups, novice and experienced.Buçalışmada elde edilen sonuçlar çalışmanın katılımcılarının bölümlerinde bir hizmet içi eğitimi uygulanmadan önce ve sonraki yaklaşımlarını ve beklentilerini ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra çalışmada elde edilen sonuçlar katılımcıların yaklaşımlarının böylesi bir programı tamamladıktan sonra hem genel olarak hem de deneyimli ve yeni hocalar ayrı ayrı düşünüldüğünde farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out and compare the perceptions of the instructors at TOBB ETU?s DFL (Department of Foreign Languages) about in-service training and their professional development before and after an INSET program was conducted. With this aim, both the perceptions of the instructors about INSET and their needs and expectations were analysed and compared. Moreover, the differences between the attitudes, needs and expectations of the instructors in terms of their experience level were investigated and compared after the in-service training courses were given to the trainees.This study gathered data from 30 instructors of DFL (Department of Foreign Languages) regardless of their gender and age via questionnaires and pre and post open ended interviews. After the data are collected, the perceptions, perceived needs and expectations of those instructors were compared and analysed first in general then in two groups, novice and experienced. Since there may be some differences between the perceptions of novice and experienced teachers, this study also aims to investigate the change in the perceptions of novice and experienced teachers separately. In order to see if there is any significant change between the responses of the participants before and after receiving in-service training, the results of this study were compared and contrasted with the results of a previous study done by Gültekin in 2007 on the perceptions of the instructors in the department before an INSET program was offered.In order to answer the research questions in this study, there were used two data collection instruments; questionnaires and interviews. The statistical data in this study were collected via a questionnaire and the results obtained from that questionnaire were analysed quantitatively by using SPSS 15 (Statistical package for Social Sciences) to get the mean scores for each item in the questionnaire. The data were also analysed by applying a paired t test to see the difference in Gültekin?s study and this study. To see if there is any difference between the novice and experienced teachers, an independent t test was administered to the responses of both groups. The results, analysed, were then analysed qualitatively by supporting with the sample responses of the participants in the interviews.The results obtained in this study revealed how the participants perceived in-service training and what they expect to find in those programs before and after they received a set of training sessions. The results also indicated that after receiving the program, there appeared some change in the opinions and needs of the participants.