Hi̇perprolakti̇nemi̇ ve beni̇gn meme lezyonları i̇li̇şki̇si̇
Hyperprolactinemia and benign breast lesion
- Tez No: 408857
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK DAĞDELEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hiperprolaktinemi, iyi huylu meme lezyonu, makroprolaktinemi, Hyperprolactinemia, benign breast lesion and macroprolactinemia
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Her tür meme lezyonu hiperprolaktinemi ile beraber olabilir. Öte yandan mamografi veya USG ile yapılan görüntülemelerde vakaların %3 ila %11'inde benign meme lezyonu gösterilmektedir. Bu palpe edilemeyen meme lezyonlarının biyopsi gerektirmeden düzenli olarak takip edilmesi önerilir. Bu çalışmada hiperprolaktinemi ile benign meme lezyonları arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı, vaka-kontrol çalışması kapsamında 51 hiperprolaktinemik premenopozal kadın (yaş: 31.6 ± 9.1 yıl, prolaktin: 76.6 ± 48.3 ng/mL) ve 50 premenopozal sağlıklı kadın (yaş:31.7 ± 5.5 yıl, prolaktin: 14.2 ± 5.6 ng/mL) dahil edildi. Çalışma değişkenleri olarak serum prolaktin ve TSH düzeyi, makroprolaktinemi varlığı, hipofiz MR bulguları ile meme USG bulguları değerlendirildi. Sonuçlar: Hiperprolaktinemik grubun %54.9 (28/51)'unda benign meme lezyonları saptanırken kontrol grubunda bu oran %32'dir (p=0.02). Makroprolaktinemisi olan hastalar ile olmayan hastaların benign meme lezyonları saptanma oranı benzer idi (%53.8 vs %56, p>0.05). Tartışma: Bu çalışmada hiperprolaktinemide benign meme lezyonları prevalansının artmış olduğu gösterildi. Buna rağmen makroprolaktinemi varlığı ile iyi huylu meme lezyonları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmedi.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Any type of breast lesion can represent as hyperprolactinemia. On the other hand, mammograms and/or USG imaging show a non-palpable, probably benign breast lesion in 3% to11% of cases. These non-palpable breast lesions are known as probably benign breast lesions, and recommended to be followed regularly without requiring biopsy. Here we aimed to document the prevalence of benign breast leisons in persistent hyperprolactinemia caused by an etiologic factor other than breast-lesions like prolactinoma and/or macroprolactinemia. Methods: Fifthy- one premenaposal women (age: 31.6 ± 9.1 years, prolactin: 76.6 ± 48.3 ng/mL) with persistent hyperprolactinemia, matched with 50 premenaposal healthy controls (age:31.7 ± 5.5 years, prolactin: 14.2 ± 5.6 ng/mL). Study parameters including serum prolactin and TSH levels and presence of macroprolactinemia, breast lesion on USG and pituitary MR findings were obtained and compared in a case-control study. Results: Benign breast lesions were found in 54.9% (28/51) hyperprolactinemic cases while 32% of controls (p=0.02). Presence or absence of macroprolactinemia among the cases, did not show any statistical significance in regard to presence of benign breast lesions (53.8% vs 56%, p>0.05). Conclusion: Our study showed that hyperprolactinemia due to a non-breast lesion, is associated with increased prevalence of benign breast lesions. However, presence of macroprolactinemia did not show any significant relationship with presence of benign breast lesions in our study.