Sivil toplum kuruluşları (STK) liderlerinin üyeler tarafından işi ve kişiyi dikkate alma boyutlarının değerlendirilmesi: Mersin ilinde bir uygulama
The evaluation of leaders of non - governmental organizations (NGOs) consideration and initiating structure dimensions by members of NGOs: An application in province of Mersin
  1. Tez No: 408889
  2. Yazar: ADİL İBİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLAY KÖLEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, işi dikkate alma boyutu, kişiyi dikkate alma boyutu, sivil toplum kuruluşları, Leadership, initiating structure, consideration, NGO
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Liderlik ve sivil toplum kuruluşları her geçen gün daha fazla ilgi görmektedir. Liderlik geçmişten günümüze önemini kaybetmemiş ve gittikçe karmaşık bir hâl alan yer kürede önemini artırmıştır. Sivil toplum kuruluşlarının da günümüzde çok sayıda farklı gruplara ayrılmış toplumun sorunlarını belirleyip çözümler sunmaya çalışması, toplumda birleştirici bir rol üstlenmesi ve demokratik hareketlere katkıda bulunması bu kuruluşların değerini artırmaktadır. Bu araştırmada, liderlik ve sivil toplum kuruluşları arasında bir ilişki kurulmaya çalışılmıştır. Davranışşal liderlik yaklaşımlarından biri olan Ohio State Üniversitesi Liderlik Çalışmaları sonucu geliştirilen“Liderlik Davranışı Tanımlama Anketi”araştırmada veri toplamak için kullanılmıştır. Veri toplama işlemi yüz yüze ve e-mail aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Dört yüz anketten iki yüz kırk dört tane anketin geri dönüşü sağlanmıştır. Bu araştırma, STK liderlerinin“işi dikkate alma”ve“kişiyi dikkate alma”boyutlarının STK üyeleri tarafından nasıl değerlendirildiği ve üyelerin yaş, cinsiyet, medeni durum, üyelik süresi gibi özelliklerinin değerlendirmeye etkisi olup olmadığının saptanması amacıyla planlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Leadership and NGO draw more attention nowadays. We can say that leadership hasn't lost its significance from past to present and it increased its importance gradually on the earth which is becoming more and more complicated day by day. At the same time NGOs' determining problems of society which is divided into a great number of different groups nowadays, trying to offer solutions to these problems, playing a unifying role in the society and making contribution to democratic movements increases the significance of NGOs. Hence in the study, the relationship between leadership and NGOs is explored. To the end, in the study, data was collected by using structured questionnaire adapted from Leader Behaviour Description Questionnaire developed after Ohio State University Leadership Studies which is a behavioural leadership approach. Data collection was carried out through e-mail and face to face meeting. Out of 400, 244 questionnaires turn back from members. The research aim to explore how initiating structure dimension and consideration dimension are evaluated by members and whether evaluations differ by demographics and characteristics of members such as age, gender, marital status, duration of membership or not.