İşletmelerin sosyal sorumluluk faaliyetlerinin kamuoyu algısı üzerine etkileri: Çanakkale ili örneği
The effects of social responsibility projects of businesses on public prefrences: Çanakkale province sample
  1. Tez No: 408890
  2. Yazar: ADEM SAÇAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ŞAHİN ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Marka İmajı, Kurumsal İtibar, Social Responsibility, Corporate Social Responsibility, Brand Image, Corporate Reputation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günümüzde işletmeler açısından, sosyal sorumluluk revaçta olan bir kavramdır. İşletmeler ticari kazanç sağlayan kuruluşlardır. Aynı zamanda bulundukları toplumda sürdürülebilirliğini sağlamak için bir takım sorumluluklar yüklenmektedirler. Toplum tarafından bazı işletmelerin bilinirlikleri sosyal sorumluluk projeleriyle şekillenmektedir. İşletmeler sosyal sorumluluk projeleriyle ön plana çıkmaktadırlar. Toplumun ihtiyaç duyduğu bazı hizmetleri asli görevleri olmasa da işletmeler sağlayabilmekte ve farkındalık oluşturmaktadırlar. İşletmeler karşılaşılan sosyal sorunlara ürettikleri projelerle çözümler aramaktadırlar. Toplumsal duyarlılık sonucu özellikle hizmetten yoksun olunan yerlere ulaşarak; sorunların çözümüne öncülük etmektedirler. Bu sayede itibarlarını artırmayı amaçlamaktadırlar. Özellikle günümüz rekabet ortamında işletmeler farkındalık oluşturmak için topluma fayda sağlayan çeşitli projelerle insanların zihninde yer etmektedirler. Dolayısıyla işletmelerin vermiş olduğu hizmetler ile üretmiş olduğu ürünün kalitesi kadar yapmış oldukları sosyal sorumluluk projeleri de büyük önem taşımaktadır. İşletmeler mal ve hizmet üretmenin yanında sosyal fayda yaratmaya yönelik eğitim, sağlık, spor, çevre ve benzeri konularda faaliyetler yürütmektedirler. İşletmelerin büyüklükleri arttıkça paydaşlarıyla olan etkileşimleri de artmaktadır. Sosyal sorumluluk faaliyetleri de büyüklük nispetinde kurumsal içerik kazanmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk işletmelerin etik değerler çerçevesinde iç ve dış tüm etkileşenleriyle iletişime geçmesine aracılık etmektedir. İşletmenin çevresiyle oluşturduğu sosyal bilgi ve beceri paylaşımı o kuruma olan duyarlılığı artırdığı gibi imaj ve itibarına da olumlu katkıda bulunması umulmaktadır. Bu tür projeler sonucunda ise tüketiciler nezdinde farkındalık yaratarak toplumun gözünde olumlu bir imaj oluştururlar. Aynı zamanda bu tür başarılı projeler sayesinde işletmelerin itibarı da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays the term social responsibility is of utmost significance from businesses' perspective. Businesses are establishments that provide commercial gain. Also, they take certain responsibilities in order to achieve sustainability in the societies they reside in. Certainbussiness' recognition in community is shapedby the social responsiblity projects. Businesses are foregrounded with their social responsibility projects. Businesses can provide certain services which are neededby the society evenwhen it is not their primary task and hence develop a social awareness. They look for solutions to the social problems encountered with the projects they make. As a result of social awareness, especially with reaching to places devoid of ministration, they pioneer the solutions of the problems. They aim to increase their reputation this way. Particularly in modern competitive environment, businesses, with various projects which benefit the society in terms of raising awereness, hold places in the subconscious of the people. For this reason, the social awereness projects they make are of utmost importance similarly to the services they give or the quality of product they produce. Businesses, apart from producing goods and providing services, conduct tactivities in education, health, sports, environmental etc. Fields in order to benefit the society. As the businesses' magnitude increase, their interactions with stakeholders also increase. Social responsibility activities also gain magnitude in terms of enterprise content. Corporate social responsibility mediates businesses to communicate with all internal and external identicals in the frame of Ethical values. The social information and social skills shares madeup with the premises of the business' are expected to increase that corporation's awareness as well as providing a contribution to the image and reputation of it. As a result of these kind of projects, they form a positive image in the eyes of society by incurring awareness in the minds of the consumers. At the same time, these kind of successful project sincrease the business' standing.