Sanayi işletmelerinde enerji maliyetlerinin üretime olan etkilerinin değerlendirilmesi: Elazığ Altınova Çimento San. Tic. A. Ş. Fabrikasında bir örnek çalışma
  1. Tez No: 408915
  2. Yazar: ALİ PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. KORAY BAŞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çimento Sektörü, Üretim Maliyetleri, Enerji Maliyetleri, Cement sector, production costs, energy costs
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Türkiye ekonomisi içerisinde ihracatçı kimliğiyle öne çıkan çimento sektörü, 1980'lerden itibaren önemli bir gelişim göstermiştir. Özelleştirmeler dolayısıyla sektöre önemli ölçüde yabancı sermayenin de girmiş olması sektörün sermaye yapısını güçlendirirken sektörün uluslararası iş yapma kapasitesini artırmıştır. Enerji girdileri önemli bir maliyet unsuru olarak ortaya çıkmaktadır. Dünya genelinde enerji girdilerinin hem maliyetli olması hem de enerji girdi fiyatlarının dalgalı olması sektörün en önemli sorunlarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmada sektörün dünyadaki ve Türkiye'deki genel görünümü, sektörün yapısı ve sorunları ele alınmış olup, sektördeki enerji maliyetleri, bir çimento işletmesi örnek alınarak incelenmiştir. Nisbi olarak hem dünyada hem de ülkemizde enerji büyük bir sorun olmaya devam etmektedir. Enerji profilinin içinde altarnatif enerji kaynaklarının değerlendirilmesi yapıldığında fuiloil ve kömürün payının giderek azaldığı buna karşı elektrik enerjisinin kullanımının ise arttığı değerlendirilmekte ve enerji giderleri birim üretim maliyetleri içerisinde %50 den aşağı olamadığı görülmektedir. Sektör ortalaması ise %60 a yakın olduğundan ve bu işletmenin kuruluş yerinin kömür enerjisine yakın olası nedeni ile sektöre göre enerji maliyetlerinde %20 civarında bir avantaja sahip olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The sector of cement that comes to fore with its exporter identity has showed a significant development since 1980s. While tha entrance of foreign capital in to the sector due to privatisations enforces the capital structure of the sector, it has also raised the capacity of it to operate internationally. Energy inputs appear as an important element of cost. Overall the world, that both the energy inputs are costly and the energy input costs are wavy are one of the most significant problems of the sector.In this study, the overview of this sector in the world and Turkey, the structure of the sector and its problems have been handled and the energy costs in the sector have been examined modeling a cement institution. Relatively, energy continues to be a major problem both in the world and in our country. When alternative energy sources are evaluated within the energy profile, it is observed that the share of fuel oil and coal has decreasing more and more, on the contrary to this, the use of electricity energy is seen to increase and it is seen that the energy costs are seen that they cannot be lower than 50% in fair values. Because the sector averge is near 60%, and the foundation place of this company is close to coal energy, it is evaluated that it has an advantage of about 20% comparing with the sector.