QEVM: Quality integrated earned value management
KKDY: Kalite entegre edilmiş kazanılmış değer yönetimi
- Tez No: 409194
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR DEMİRÖRS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Earned Value Management, Software Project Management, Reworking in Software Projects, Cost of Quality, Failure Costs
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Yazılım proje yönetimi, projeleri planlanmış içerik, zaman ve maliyetle, müşteri ihtiyaçlarına uygun bir şekilde tamamlamak için faydalı araç ve tekniklere ihtiyaç duymaktadır. Kazanılmış Değer Yönetimi (KDY), proje yönetimi alanında yaygın bir şekilde kullanılan ve özellikle son on yılda popülerliği artmış, basit ve güçlü bir performans yönetimi ve geri bildirim aracıdır. KDY, içerik, zaman ve maliyet açısından projenin ilerlemesini net bir şekilde gösterir ve geçmiş eğilim ve örüntülere dayanarak projenin geleceğini tahminleme imkanı sunmaktadır. Projelerin üç ana unsuru olan içerik, zaman ve maliyet boyutlarına odaklanmasına rağmen, kalite boyutu açık bir şekilde bu model içerisinde dikkate alınmamaktadır. Bunun yerine kalite boyutunun içerik boyutunun bir parçası olduğu varsayılmıştır. Bu yaklaşım birçok proje yönetimi disiplininde doğru olsa da, yazılım projeleri bu konuda özel ilgiye ihtiyaç duymaktadır. Yazılım projeleri doğası gereği ciddi bir şekilde yeniden yapma faaliyetleri ile karşı karşıya kalmakta olup, bununla ilişkili olarak kalite faktörleri projenin ilerlemesini sonradan önemli ölçüde etkilemektedir. Bu tez çalışmasında, yazılım projelerini daha iyi ve doğru izlemek ve kontrol etmek için, kalite boyutunu geleneksel KDY yöntemine entegre eden, KKDY adını verdiğimiz yeni bir KDY modeli geliştirilmiştir. Model geliştirilirken kalite maliyetleri kavramlarından yararlanmıştır. Modeli geliştirmeden önce KDY'nin yazılım projeleri için eksikliklerini belirlemek üzere iki projeyi kapsayan çoklu bir araştırma durum çalışması gerçekleştirilmiştir. Modeli doğrulama amacıyla da altı farklı şirkette altı projeyi içeren çoklu bir durum çalışması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Software project management discipline is in need of valuable tools and techniques to complete projects in agreed scope, on time and within budget according to customer needs. Earned Value Management (EVM) is a simple and powerful performance management and feedback tool, which is widely used in project management with an increasing interest particularly in last decade. EVM clearly displays the project progress in terms of scope, cost and schedule and enables predicting future of the project based on the trends and patterns in the past. Even though EVM addresses and integrates three main elements of a project- scope, schedule and cost- , the quality aspect is not explicitly considered in EVM. Instead it is supposed to be implicitly included in the scope. This approach might work for several project management disciplines, but software projects require special attention at this point. They have substantial rework effort due to its essential characteristics. By defining quality, doing things right first time, these reworking costs are directly related with the quality. Quality factors are affecting project progress and future significantly. In this study, we propose a new EVM model, Quality Integrated Earned Value Management (QEVM), which integrates quality element into traditional EVM to monitor and control software projects better and more accurately. The model utilizes the concepts of the Cost of Quality (CoQ). We performed an initial exploratory case study to identify the shortages of EVM for software projects before developing the model. Later, we performed a multiple case study including six cases in six different companies to explore the applicability of the model.