Hemşirelerin stresle baş etme tarzlarının, yaşadıkları gerçeklik şokuna etkisinin belirlenmesi
- Tez No: 409459
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Stresle Başa Çıkma Tarzı, Gerçeklik Şoku, Nurse, Stress Coping Style, Reality Shock
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin stresle başa çıkma tarzlarının yaşadıkları gerçeklik şokuna etkisinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın evreni toplam 597 yatak kapasiteli; Medipolitan Sağlık Grubu Hastaneleri'nde çalışan, kurumda çalışma süresi bir yılın altında ve toplam mesleki deneyim süresi iki yılın altında olan hemşirelerden oluşmuştur (N=128). Araştırmada örneklem yöntemi kullanılmadan, evrenin tümüne ulaşılmıştır (N=128). Araştırma verileri; Aralık 2013 / Mart 2014 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak, hemşirelerin sosyodemografik, mesleki özellikleri ve gerçeklik şokuna ilişkin soruları içeren 29 sorudan oluşan anket formu ile Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistik olarak, yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerleri, verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Shapiro-Wilk normallik testi, grup karşılaştırmalarında Kruskal Wallis H, Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin %30.5'inin 18-19 yaş arasında, %78.9'unun kadın, %85.9'unun bekar, %65.6'sının sağlık meslek lisesi mezunu ve %70.0'inin mesleki deneyim süresinin bir yıldan az olduğu görülmüştür. Hemşirelerin çalışılan kurumda işe başlanılan ilk iki haftada çoğunlukla tedirginlik (%36.7) hissettikleri, %60.5'inin işe başladıktan 0-2 ay sonra işten ayrılmayı düşündüğü, işten ayrılmayı düşünme nedeninin başında ortama uyum sağlayamama, dışlanılmış hissetmenin (%19.2) geldiği belirlenmiştir. %89.1'inin şuanda çalıştıkları kurumun mesleki beklentilerini karşıladığını düşündükleri ve büyük çoğunluğunun şuanda işten ayrılmayı düşünmediği bulunmuştur. Her yeni mezun gibi, çalışmanın yürütüldüğü hastanelerde çalışan hemşirelerin, öğrencilikten, profesyonel role geçerken zorlandığı, ancak gerçeklik şoku yaşadıklarını ve bunun devam ettiğini düşündüren belirgin sıkıntılar göstermedikleri belirlenmiştir. Şuan çalışmanın yürütüldüğü hastanelerdeki hemşirelerin büyük çoğunluğun çalışma yılının bir yıl altında olmasına rağmen, kurumun beklentilerini karşıladığını ve kurumdan ayrılmayı düşünmediğini ifade etmeleri de bunun göstergesidir. Hemşirelerin SBTÖ puan dağılımları incelendiğinde alt ölçek boyutlarından stresle etkin/ aktif baş etmeyi gösteren alt boyut puanlarının daha yüksek olduğu (kendine güvenli yaklaşım: 2.05±0.53; sosyal destek arama yaklaşımı: 1.86±0.41; iyimser yaklaşım: 1.85±0.56) pasif/etkisiz baş etmeyi gösteren alt grup puanlarının daha düşük olduğu (çaresiz yaklaşım:1.11±0.55;boyun eğici yaklaşım:0.86±0.57),yani çalışma kapsamına alınan hemşirelerin büyük çoğunluğunun stresle etkin baş etme yollarını kullandıkları görülmüştür. Bununla ilgili olarak da, gerçeklik şoku yaşamayla ilgili belirgin sıkıntılar göstermedikleri ve çalıştıkları kuruma adapte oldukları düşünülmektedir. Elde edilen bu bulgular doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is planned todetermine the effect of nurses to the shock of reality in which they live as a descriptive style of coping with stress. The research's universe belong to Medipolitan Health Research Group of 597 bed capacity, working in Hospitals, a running time of working under one year with ininstitutions, and the total length of Professional experience which has been created by the nurses unde rtwo years (n = 128). In this research the whole universe has been reached without using The Sampling Method (n = 128). The research data; has been collected between December 2013 / March 2014.As the data collectiontools, nurses' sosyodemographic, occupational characteristics and including questions related to the reality shock Stress Coping Scale and a questionnaire consisting of 29 questions (SCI) has beenused. Regarding the evaluation of the data; as descriptive statistics, percentage, arithmetical mean, standard deviation, minimum and maximum values, the Shapiro-Wilk normality test to determine whether the data are normally distributedor not, to comparisons of group the Kruskal-Wallis H, Mann-Whitney U tests have been used. 30.5% of the nurses participated with in this research were between 18-19 year sold, 78.9% of whom were women and 85.9% of whom were bachelor, 65.6% of whom were graduated in health professions high school and 70.0% of whom were found to be less than one year of Professional experienceperiod. (36.7%) of the Nurses feel mostly anxiety when they start working with in institution in the first two weeks, 60.5% of whom considers to leave the work after 0-2 months and the main reason for thinking of leaving work is inability to adapt to the environment and (19.2%) of whom has mentioned not to feel belonging to organization. 89.1% of whom thinks that it meets the Professional expectations of the organizations they work for now and it has been found that the majority of the currently working are thinking of not to leave the work. Like every newly graduated, nurses who are working in hospitals where the study was conducted, forced to pass from the student to professional role, but they lived in reality shock and they showed nosignificant problems have been identified that continued to do so. Although the majority of nurses working in hospitals where the research carried out now are under one year of work experience, institutions meet theexpectations and to Express that they do not want to leave the organization is an indication this. Whe nexamined the Nurses SCI score distributions subscale size stress active / active is higher than the sub-scale scoress howing the coping (self-confident approach 2.05 ± 0.53; social support search approach: 1.86 ± 0.41, respectively, optimistic approach: 1.85 ± 0.56) passive / showing ineffective to cope score waslower in subgroups (helpless approach 1.11 ± 0.55; submissive approach: 0.86 ± 0.57), so the vast majority of nurses in the study were found to be using the effective ways of coping with stress. As related to this, they are not significantly related problems experienced Reality Shock and are thought to be adapted to the institution they work for. According to these obtained findings, resulting proposals have been made.