COVID-19 pandemisinde birinci basamakta görev yapan hemşirelerin psikolojik dayanıklılık ve stresle başa çıkma tarzlarının değerlendirilmesi
Evaluation of psychological resilience and stress coping styles of nurses working in primary care in the COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 758141
  2. Yazar: TUNCAY AKARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Baş etme, hemşire, psikolojik dayanıklılık, stres, Coping, nurse, resilience, stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Covid-19 Pandemisinde Birinci Basamakta Görev Yapan Hemşirelerin Psikolojik Dayanıklılık ve Stresle Başa çıkma Tarzlarının Değerlendirilmesi Amaç: Bu araştırma Covid-19 pandemisinde birinci basamakta görev yapan hemşirelerin psikolojik dayanıklılıkları, stresle başa çıkma tarzları ve ilişkili faktörlerin etkisinin incelenmesi amacıyla kesitsel olarak yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırmanın örneklemini Bitlis il merkezi ve ilçelerindeki birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 86 hemşire oluşturdu. Araştırmanın verileri Sosyo-demografik bilgi formu 'Psikolojik Dayanıklılık ve Stresle Başa Çıkma Tarzları ölçekleri kullanılarak Eylül 2021-Haziran 2022 tarihleri arasında toplandı. Bulgular: Hemşirelerin psikolojik dayanıklılık ve stresle baş etme ölçeği puan ortalamalarının eğitim durumu ve ekonomik durumdan etkilendiği saptandı. Hemşirelerin psikolojik dayanıklılık ölçek puan ortalamaları ile stresle baş etme tarzları ölçeğinin kendine güvenli yaklaşım ve iyimser yaklaşım alt boyut puan ortalamaları arasında pozitif yönde düşük ilişki, çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım puan ortalamaları arasında negatif yönde düşük ilişki saptandı. Sonuç: Hemşirelerde psikolojik dayanıklılık seviyeleri ile stresle baş etme tarzları arasında ilişki saptandı. Hemşirelerin eğitiminin artması ve gelirinin iyi olması psikolojik dayanıklılığı arttırmaktadır. Eğitim durumunun düşük ve ekonomik durumunun kötü olması stres yönetim tarzını pasif yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Psychological Resilience and Stress Coping Styles of Nurses Working in Primary Care in the Covid-19 Pandemic Aim: This study was cross-sectional to examine the relationship between the psychological resilience of nurses working in the primary care during the Covid-19 pandemic and their coping styles with stress. Materials and Methods: The sample of the study consisted of 86 nurses working in primary health care institutions in Bitlis city center and its districts and volunteering to participate in the research. The data of the study were collected between September 2021-June 2022 on the Socio-demographic information form 'Psychological Resilience and Styles of Coping with Stress' scales. Results: It was determined that the mean scores of the psychological resilience and coping with stress scales of the nurses were affected by their educational status and economic status. There was a weak positive correlation between the mean scores of the nurses' psychological resilience scale and the self-confident approach and optimistic approach sub-dimension of the stress coping styles scale, and a weak relationship in the negative direction between the mean scores of the helpless approach and submissive approach. Conclusion: A relationship was found between nurses' levels of resilience and their styles of coping with stress. Increasing the education of nurses and having a good income increase psychological resilience. Low educational status and poor economic status make the stress management style passive.