Akut ağır metal (Pb ve Cd) zehirlenmesine maruz kalmış ratların, toprak üzerinde çürümesi aşamasında toksik materyal ile toprağın etkileşim mekanizması
During the decay on the grounda of rats exposed to acute heavy metals (Pb and Cd) poisoning mechanism of the interation of soil with toxic materials
- Tez No: 409476
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN NAMLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli toprak, ağır metal, kadmiyum, kurşun, zehirlenme, Forensic Soil, Heavy Metal, Cadmium, Lead, Poisoning
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Toprak, suç soruşturmalarında olayın aydınlatılması için olay yerinden alınabilecek önemli delillerdendir. Olay yerinden alınan toprak delilleri, cesedin taşınıp taşınmadığı hakkında bilgi verebildiği gibi failin tespitinde, olay yeri mağdur, fail eşleştirilmesinde ve ölüm sebebinin tespitine önemli katkı sağlamaktadır. Toprağın mineralojik ve kimyasal bileşimi, gömülü cesetlerde çürümeye etki eden önemli faktörlerdendir. Toprağın bileşiminden kaynaklanan çürümenin hızlı veya yavaş olması postmortem çalışmalarına önemli bir bakış açısı sağlamıştır. Son yıllarda Adli olaylarda toksikoloji biliminde de toprağın önemi gün yüzüne çıkmıştır. Zehirlenme olgularında çürüme ile birlikte vücut sıvılarının toprağa taşınması ile vücutta bulunan toksik materyalin toprağa geçtiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada zehirlenme sonrası ölmüş ve toprak üzerinde çürümüş vakalarda çürüme sonrası toprak incelemesi yapılması ile birlikte topraktaki toksik materyalin tespiti amaçlanmıştır. Bu kapsamda 30 adet wistar albino türü rat kullanılmıştır. Ratlar 10'arlı olacak şekilde kadmiyum (Cd), kurşun (Pb) ve kontrol olarak 3 gruba ayrılmıştır. Serum fizyolojik içerisinde hazırlanan Kurşun Asetat ve Kadmiyum Klorür çözeltileri ratlara akut olarak oral gavaşla verilmiştir. Üçüncü gruptaki kontrol ratları servikal dislokasyonla eks edilmiştir. Rat karkasları açık arazide sıcaklık takibi yapılarak çürümeye bırakılmıştır. 21 günlük çürüme süresince düzenli olarak toprak ve entomolojik örnekleme yapılmıştır. Alınan örnekler etüvde 70 derecede kurutulduktan sonra mikroskopta incelenmiş, XRD analizleri ile mineralojik inceleme ve ICP-MS cihazı ile de elementer inceleme yapılmıştır. Deneme arazisinin 0-30cm derinliğinden alınan toprak örneklerinde ayrıca bünye, pH, organik madde ve elektriksel iletkenlik analizleri yapılmıştır. Genel olarak, zehirleme aşamasında kadmiyum ile zehirlenen ratlarda çok hızlı bir şekilde ölüm olayının gerçekleştiği, çürüme aşamasında ağız ve burun bölgesinde larva aktivasyonun olmadığı ve çürümenin kontrol grubunda ise daha yavaş olduğu gözlemlenmiştir. Kurşun ile zehirlenen ratlarda ölüm olayının çok yavaş gerçekleştiği, çürümenin ilk aşamasında sineklerin larvaları ağız ve burun bölgesine bırakmadığı, genital bölgede yerleşen larvaların kontrolden de hızlı çürüme olayının gerçekleştiği tespit edilmiştir. Cesetlerin temas ettikleri topraklar ile çalışma öncesi alınan toprak örnekleri karşılaştırılmış, ratlara verilen Cd, Pb kontrol grubunda farklı olarak tespit edilmiştir. Ölüm sebebi tespitinde cesedin temas ettiği toprakta yapılacak ayrıntılı örnekleme ve incelemelerin toksik materyalin belirlenmesi açısından kalitatif ve kantitatif olarak kullanılabileceği hususunda bize yön gösterebileceği tespit edilmiştir. Bu tip çalışmaların gömülü vakalarda da yapılması ölüm ve çürüme sonrası gelişen tüm adli sorulara fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Soil is one of the most important evidence that can be taken from the crime scene to clarify the incident. Soil evidence taken from the crime scene can give information about whether the corpse was moved. It also provides significant contribution to identification of the perpetrator, to match crime scene, victim and perpetrator, and to determine the cause of death. The mineralogical and chemical composition of the soil are important factors affecting the decay of bodies buried. Fast or slow decomposition of the corpse caused by soil composition has provided an important aspect to postmortem studies. Recently, the importance of soil in criminal cases has become apparent in toxicology science. The mineralogical, chemical and physical properties of soil play important role in postmortem interval (PMI) works. In poisoning cases, it has been found that due to the decay toxic material in the body was transmitted to the soil with body fluids. The information about poisoning, determining mechanism and poison information regarding toxic substances is obtained by examining the soil where the corpse left on the field to decay in poisoning suspected murder cases. In this study, it is aimed to identify toxic material in the soil by conducting soil examination in“decay after poisoned and left in the filed”cases. 30 wistar albino rats were used for this purpose. The rats were divided into three groups, cadmium (Cd) group, lead (Pb) group and control group, and each group had 10 rats. Lead acetate and cadmium chloride solutions prepared in physiological serum were given to the rats by oral gavas as acute. The control rats in the third group were executed by dislocation. Rat carcasses were left in the open field to decay. Their temperature was tracked. Soil and entomological sampling were made during 21 days. The samples obtained from the field were examined microscopically after dried in etüv in. 70 degrees. Mineralogical analysis with ICP-MS instrument and the element analysis by XRD device were performed. It was observed that death of the rats poisoned with the cadmium occurred very quickly, that larvae activation in the mouth and nose area was not seen in decay phase, that the decay in the control group was also slower. It was identified that death of the rats poisoned with the lead occurred very slow, that the flies did not leave their larvae to the mouth and nose area in initial stage, that the decay of larvae placed in the genital area occurred faster than those in the control group. The soil samples taken pre-study and the samples contacted with the corpse were compared. The cadmium (Cd) and lead (Pb) were detected differently in the control group. A detailed sampling and analysis of the soil contacted with the corpse can help in determination of the cause of death. Toxic materials can be used as the qualitative and quantitative. To be done this kind of work in buried cases will also be beneficial to answer all forensic questions occurred after the death and the decay.