Adli tıp polikliniği'ne başvuran darp olgularının demografik incelenmesi
Demographical study of trauma cases at forensic medicine clinic
  1. Tez No: 409528
  2. Yazar: TÜLAY ELBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM EREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Darp, Şiddet, Adli Tıp, Trauma, violence, forensic medicine
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Adli raporlama, hukuk sisteminin karar verebilmesi ve bireyler için adaletin eşit ve uygulanabilir olmasına katkı sağlaması nedeniyle önemlidir. Ülkemizde acil servislere başvuru nedenlerinden en yaygın olanı travmalardır, acil servislere başvuran adli olgu kayıtlarında darp, travma olguları içinde 2. sırada yer almaktadır. Bizim bu çalışmadaki amacımız darp olgularının demografik yapılarını inceleyip, sosyoekonomik koşulların suçun niteliğine göre belirleyici olup olmadığını ve oluyorsa hangi oranda gerçekleştiğini ortaya koymaktır. Adli Tıp Anabilim Dalı'na 01.01.2014 – 31.12.2014 tarihleri arasında başvuran 1657 olgu içerisinde 126 darp olgusunun yaş ortalaması 35.7±14.1 erkeklerin yaş ortalaması 36.3±13.4 kadınların yaş ortalaması 32.4±17.5 dır. Kadına yönelik ve aile içi şiddet olgularında en sık eş-sevgili tarafından şiddetin görüldüğü, darp olaylarının en sık 17:00-23:59 saatleri arasında, İlkbahar döneminde (%38.1) ve Mayıs (%15.9), Mart (14.3) aylarında görüldüğü, olguların %53,9'unun ilköğretim mezunu veya ilkokul terk olduğu, olguların çoğunluğunun müdahale sonrası yatış yapılmadan şifa ile taburcu olduğu, en sık baş-boyun yaralanmasının görüldüğü saptanmıştır. Çocuk istismarı ve ihmalini, kadına yönelik şiddeti önlemeye, gençler arasında artan şiddeti azaltmaya, toplumda eğitim seviyesinin yükselmesine ve eğitim kalitesinin gelişmesine, bireylerin ekonomik kalkınmasının sağlanmasına yönelik politikalar geliştirmek devlet(ler)'in sorumluluğundadır. Bu yönde yönetimlere baskı yapılması da Türkiye'de yaşayan bireyler olarak sorumluluğumuzdur.
Özet (Çeviri)
Forensic reports is important for the legal system to decide and help to contribute justice to individuals justice for individuals equally and enforceably. In our country most of the emergency appeals are traumas and trauma has the second place in the legal case records. Our aim in this study is to investigate the demographical status of these cases and look for if they are predictors of the type of crime; and if it is so what is the ratio of this relationship. Within the 1657 forensic cases who administered to Forensic Medicine Department between 01.01.2014- 31.12.2014, 126 trauma cases was included this study. The average age of all cases was 35.7±14.1, 36.3±13.4 was for women and 32.4±17.5 for men. We found that in the violence against women and domestic violence mostly it was done by the partners of them, between 17:00-23:59 pm and especially at spring (% 38.1), March(%14.3) and May(%15.9). Most of the cases were graduated from primary school or left primary school and also they were treated by basic medical care without hospitalisation. Also head and neck injuries were the common injuries. Developing policies to prevent child abuse and neglect, violence against women and improve the education level and quality of the society and economical development are in the responsibility of governments. The printing of governance in this direction is our responsibility as individuals living in Turkey.