İrritabl barsak sendromu hastalarında santral ileti zamanı
Timing of central transmission in patients with irritable bowel syndrome
  1. Tez No: 409551
  2. Yazar: RECEP CİVAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT BAŞKOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: İrritabl Barsak Sendromu, Somatosensoryel Uyarılmış Potansiyel, Irritable bowel syndrome, somatosensory evoked potentials
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: İrritabl barsak sendromunun (İBS) patofizyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle etkin bir tedavisi de bulunmamaktadır. Hastalık patofizyolojisinde öne sürülen hipotezlerden birisi İBS'de santral uyarılabilirlikte artmaya bağlı olarak ağrı duyusunun hissedilmesidir. Biz çalışmamızda, İBS hastalarında somatosensoriyel uyarılmış potansiyel (SEP) ile santral uyarıda oluşabilecek değişiklikleri göstermeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya katılmayı kabul eden ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji polikliniğine başvuran Roma III kriterlerine göre İBS (İrritabl Barsak Sendromu) olduğu düşünülen, çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 13 kişi hasta grubu olarak ve sağlıklı 13 kişi de kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Bu çalışma, Erciyes üniversitesi etik kurulu tarafından onaylanmıştır. Çalışmaya katılan hasta ve kontrol grubunun tibial ve sural somatosensoryal uyarılmış potansiyel yanıtları ölçüldü. Elde edilen sonuçlar, hasta ve kontrol grubu hakkında bilgi sahibi olmayan bu konuda deneyimli farklı bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında yaş ve uyarı eşiği açısından anlamlı fark saptanmadı. Hasta ve sağlıklı kontrol grubunda SEP yanıtlarının elde edilebilirlik oranı saptandı. Hasta grupta 8 (61,5%), sağlıklı kontrol grupta 13 (100%) olguda sural SEP yanıtı elde edildi ve iki grup oranları arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı. Elde edilen SEP yanıtlarında N27, P32 ve N50 komponentlerinin latans ve amplitüdleri saptanarak gruplar arasında karşılaştırıldı. SuralN27P32 ve SuralP32N50 peak to peak amplitüdlerinin İBS hastalarında kontrol grubuyla kıyaslandığın da istatiksel olarak anlamlı artmış olduğu görüldü. Sural SEP latans, tibial SEP latans ve amplitüdleri açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Sonuç: IBS hasta grubunda, sağlıklı kontrol grup ile kıyaslandığında somatosensoryal yolakta bir bozulma vardır ve bu ancak duysal SEP kayıtları ile (sural SEP) ortaya konabilir. Bu hasta grubunda somatosensoryal yolaktaki bozulmanın somatik komponentten daha fazla duysal komponentte belirgin olduğu gösterilmiştir. Bu çalışma İBS hastalarında SEP yöntemi ile duysal komponentte olan bozulmaya gösteren ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Pathophysiology of irritable bowel syndrome (IBS) is not completely understood. Thus, the disease lacks an effective treatment. One suggested hypothesis for pathophysiology of the disease is sensation of pain due to increase of central excitability in IBS. In our study, we aimed to show the possible increase in central excitability with somatosensory evoked potentials (SEP) in the study group. Patients and Methods: The study was approved by Erciyes university ethical committee. Thirteen IBS patients and 13 control case were selected according to inclusion criteria of the study and tibial and sural somatosensory evoked potentials were measured by an experienced neurologist. The results were interpreted by another experienced neurologist who was not informed about the cases. Findings: We identified no significant difference for age and stimulation threshold between groups. We analyzed attainability ratios of SEP response in both patient and control groups. We measured SEP response in 8 cases (%61. 5) in patient group and in 13 cases (%11) in control group and there was a statistically significant difference between these ratios of both groups. We compared SEP response between groups by identifying latency and amplitudes of N27, P32 and N50 components. We observed a statistically significant increase in peak to peak amplitudes of Sural N27P32 and Sural P32N50 in IBS patients compared to control group. There was no significant difference between groups in terms of sural SEP latency, tibial SEP latency and amplitudes. Results: There is impairment of somatosensory path in IBS patient group comparing to healthy control group and this can only be presented with SEP recording (sural SEP). In this patient group, we showed that there was a significant impairment in somatosensory path comparing to somatic component. This is the first study that reveals the impairment of sensorial component in IBS patients with SEP method.