KOAH' da NT-probnp, YKL-40 düzeyleri ile oksidan durum arasındaki ilişki
The relationship between the oxidan circumstance and the levels of NT-probnp and YKL-40 in copd.
- Tez No: 409586
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: KOAH, YKL-40, NT-proBNP, COPD, YKL-40, NT-proBNP
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), kronik hava akımı kısıtlanması ile karakterize, proteinaz/antiproteinaz dengesizliği ve oksidatif stres sonucu gelişen, akciğer dışı etkiler sonucunda şiddeti artabilen kısmen geri dönüşümlü ilerleyici sistemik bir hastalıktır. Bu çalışmada KOAH atak dönemindeki inflamasyonun ve KOAH'a eşlik eden kardiovasküler hastalıkların belirlenebilmesi için YKL-40 ve NT-proBNP düzeylerinin KOAH'daki oksidan durum ile ilişkisini araştırmayı planladık. Çalışmamıza KOAH akut atak tanısı ile takip edilen 37 hasta ile kontrol grubu olarak, KOAH' lı olgular ile aynı yaş ve cinsiyette 21 olgu dâhil edildi. KOAH' lı hastalardan akut ve stabil dönemde olmak üzere 2 kez, kontrol grubundan 1 kez 5 ml kan alındı ve serum hs-CRP, YKL-40, NT-proBNP, NO•, TAS, TOS ve MDA düzeyleri çalışıldı. Tüm gruplara solunum fonksiyon testi yapıldı. Tüm KOAH hasta grubu ile kontrol grubunun solunum fonksiyon parametreleri karşılaştırıldığında KOAH hasta gruplarının ortalama FEV1, FVC ve FEV1/FVC değerlerinin kontrol grubuna göre oldukça düşük olduğu görüldü (üç parametre için de p0,05). Sonuç olarak KOAH hastalarında YKL-40 ve NT-proBNP seviyelerindeki birlikte artışın, akciğerlerdeki oksidatif stresin, inflamasyonun ve KOAH' a kardiovasküler hastalıkların eşlik ettiğinin bir göstergesi olabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is a slightly reversible and progressive systemic disease that is characterized by chronic airflow limitation, is caused by proteinase / antiproteinase imbalance and oxidative stress, and can exacerbate the severity due to extrapulmonary factors. This study was aimed to investigate the relationship between serum levels of YKL-40 and NT-proBNP and oxidant status in COPD so as to determine the inflammation in COPD exacerbation and cardiovascular diseases co-existing with COPD. 37 patients followed up by the diagnosis of acute exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) as experimental group and 21 age- and sex-matched patients with COPD ones as a control group were included in our study. 5 ml of blood were drawn twice from patients with COPD during the period of stable and acute exacerbation and once from patients in control group. Serum levels of hs-CRP, YKL-40, NT-proBNP, NO•, TAS, TOS and MDA levels were measured. Pulmonary function test was made for all groups. Compared pulmonary function parameters of all COPD patients with control group ones, it was found that average values of FEV1, FVC and FEV1/FVC were significantly lower in patients with COPD than in the control one (p0.05). It has been concluded that a simultaneous increase in the levels of YKL-40 and NT-proBNP in patients with COPD may be an indication of oxidative stress and inflammation in the lungs, and that cardiovascular diseases may coexist with COPD.