Alt ve üst dudak yumuşak doku kalınlıklarının yaşa ve cinsiyete bağlı değişiklikleri
The thickness of the upper and lower soft lip tissue differs due to age and gender
  1. Tez No: 409625
  2. Yazar: ZEKİYE KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Doku kalınlığı, Sefalometri, Üst dudak, Alt dudak, Kestirim (cutoff) değeri, Facial soft tissue, Cephalometry, Upper lip, Lower lip, Cutoff value
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Alt ve Üst Dudak Yumuşak Doku Kalınlıklarının Yaşa Ve Cinsiyete Bağlı Değişiklikleri Bu çalışma, alt ve üst dudak yumuşak doku kalınlıklarının yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değişikliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 2011-2013 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi (Adana) Diş Hekimliği Fakülteleri Ortodonti Polikliniğine farklı sebeplerle başvuran yaşları 16-74 yıl arasında değişen 220 sağlıklı (87 kadın ve 133 erkek) bireyin lateral sefalometrik görüntüleri değerlendirilmiştir. Sefalometrik görüntüler, daha önce ortodontik tedavi görmemiş, normal büyüme ve gelişme gösteren, yüz bölgesine yönelik cerrahi bir girişim geçirmemiş kişilere aittir. Tüm bireyler, farklı üç gruba ayrılmıştır (Grup I; yaşları 16-19 yıl, Grup II; 20-25 yıl ve Grup III; 26-74 yıl). Bireylerin sefalometrik görüntüleri üzerinde farklı 6 referans noktası belirlenerek, üst (Pr-Ls) ve alt (Id-Li) dudak kalınlık ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar alt dudak kalınlık (Id-Li) değerinin ve üst ve alt dudak birleşim noktasının (U1-St) kesici dişlere olan uzaklığının, Grup II ve Grup III'deki bireylerde cinsiyete bağlı olarak değiştiği, ancak Grup I'deki bireylerde bu ilişkinin olmadığı bulunmuştur. Erkek bireylerde dudak kalınlık değerlerinin kadın bireylerden daha fazla olduğu belirlenmiştir. Kadınlar ile erkekler arasında kestirim (cutoff) değeri belirleyebilmek amacı ile yapılan ROC Analizi ile her 3 parametre için de tanı değeri oldukça iyi olarak değerlendirilebilecek cutoff değerleri saptanmıştır; Pr-Ls için 25,8 mm (sen:%71, spe:%77), Id-Li için 28,0 mm (sen:%81, spe:%74), U1-St için 12,3 mm (sen:%77, spe:%70). Sonuç olarak, alt ve üst dudak yumuşak doku kalınlıklarının yaşa ve cinsiyete bağlı değişikliklerin bilinmesinin; adli antropologlara yeniden yüzlendirme tekniğinin uygulanmasında, plastik ve rekonstriktif cerrahlara ve ortodontistlere ise tedavi planlarını belirlemede ve tedavi sonrasındaki uyumun değerlendirilmesinde yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Thickness Of The Upper And Lower Soft Lip Tissue Differs Due To Age And Gender This research was accomplished to determine changes of lower and upper lip thickness depending on age and sex. For this purpose, lateral cephalometric images of 220 healthy (87 females and 133 males) 16-74 years old people applied to Çukurova University and Baºkent University (Adana) Dentistry Faculty Orthodontia Policlinics for various purpose between years 2011-2013 were evaluated. Cephalometric images belonged to individuals who have not received an orthodontic treatment and showed normal growth and development and have not experienced any surgical attempt on face. All individuals were divided into three groups (Group I; between 16-19 years, Group II; between 20-25 years and Group III; between 26-74 years). Upper (Pr- Ls) and lower (Id-Li) lip thicknesses of the individuals cephalometric images were measured by determining 6 references points on the images. Results showed that lower lip thickness (Id-Li) and the distance between interception point of upper and lower lip and incisive teeth (U1-St) varied in individuals in Group II and Group III depending on sex, however this relationship was not seen in individuals in Group I. Lip thickness values were found to be higher in males compared to females. Cut-off values regarded as quite good for diagnosis for all three parameters were determined with ROC curve analysis performed to determine the cut-off values between men and women; for Pr-Ls is 25,8 mm (sen: 71%, spe: 77%), for Id-Li is 28,0 mm (sen: 81% spe: 74%), for U1- St is 12,3 mm (sen: 77%, spe: 70%). As a result, it is thought that knowing the changes of upper and lower lip soft tissue thicknesses depending on age and sex will contribute to forensic anthropologists and in applying of facial reconstruction techniques to plastic and reconstructive surgeons and orthodontists to determine the treatment plan and evaluate compatibility after treatment.