Klasik bale eğitimine uygunlukta kullanılacak fiziksel özellikler
Physical features suitable for classical ballet training
- Tez No: 409626
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİLMİ YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Bale ve Dans, Anatomy, Ballet and Dance
- Anahtar Kelimeler: Bale, balerin, Eurofit Test, somatotip, fiziksel özellikler, fiziksel uygunluk, Ballet, ballet dancer, Eurofit Test, somatotype, physical features, physical fitness
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Klasik Bale Eğitimine Uygunlukta Kullanılacak Fiziksel Özellikler Amaç: Klasik bale eğitimine uygunlukta kullanılacak olan fiziksel özelliklerin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: 2013-2014 eğitim öğretim döneminde Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bale Anasanat Dalı' na bale eğitimi için başvuran öğrenciler çalışmaya alınıp, kabul edilen öğrenciler ile kabul edilmeyen öğrenciler karşılaştırıldı. Baleye uygun bulunanlar ile uygun bulunmayanlar iki çalışma grubu olarak belirlenip, değerlendirildi. Bu çalışma bale öğrencilerinin vücut tipini, bedensel yeteneklerini belirleyen ve bale eğitimi için gerekli kriterleri objektif olarak değerlendiren Eurofit Testleri, somototip diyagram ve antropometrik ölçümler kullanılarak bedensel yeteneklerinin tanımlanması ile fiziksel uygunluk düzeylerinin belirlenmesini kapsamaktadır. Ayrıca vücut tipinin belirlenmesinde Heath-Carter sınıflaması kullanılmıştır. Bu çalışma ilk defa yapılacağı için preliminary study olarak dizayn edilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 19 programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bale Anasanat Dalı'na bale eğitimi için başvuran 8-11 yaş arası 52 (erkek;1, kız; 50) aday dahil edildi. Katılımcılardan 32 öğrenci (erkek; 1, kız; 31) bale eğitimine uygun bulunup, 20 kız öğrenci uygun bulunmamıştır. Uygun bulunanların yaş ortalaması; 9,51 ± 0,67, boy uzunluğu ortalaması; 1,38 ± 0,07 m ve vücut ağırlığı ortalaması; 30,03 ± 4,85 kg iken, uygun bulunmayan öğrencilerin yaş ortalaması; 10,20 ± 0,89, boy uzunluğu ortalaması; 1,43 ± 0,10 m, ve vücut ağırlığı ortalaması; 39,06 ± 6,94 kg olarak bulunmuştur. Çap, çevre ve deri altı yağ dokusu kalınlığı ölçümleri uygun bulunan öğrencilerde daha düşük (p < 0,05) bulunmuştur. Uygun bulunanların majör vücut tipi mezomorf iken uygun bulunmayanların majör vücut tipi ise endomorf olarak bulunmuştur. Eurofit testlerinde ise kuvvet testi hariç tüm testlerde uygun bulunanlar lehine anlamlı fark elde edilmiştir (p < 0,05). Sonuç: Klasik bale eğitimine uygunlukta kullanılacak fiziksel özellikleri belirleyen parametreler objektif olarak değerlendirilmiştir. Yapılan bu çalışmanın literatürdeki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Physical Features Suitable for Classical Ballet Training Aim: The aim of this study is to determine prerequisite physical features about classical ballet education. Material and Method: Students who accepted and eliminated for the applications of Cukurova University State Conservatory Ballet Main Art Branch in the academic year 2013-2014 were compared with their exam results. Convenient and inconvenient students for ballet education were determined as two study groups and they were evaluated. This study involves defining of the physical ability and determining physical fitness by using Eurofit tests, somatotype diagram and anthropometric measurements which determines of ballet students' body type, physical abilities. Additionally, Heath-Carter somatotyping method was used for classifying body types. Because of the fact that this study was done for the first time, it was designed as preliminary study. Statistical analyzes were performed by using SPSS 19 software program. Results: In this study, 52 ( boy:1 girls:50) students, between 8-11 years old who applied for ballet education to Cukurova University State Conservatory Ballet Main Art Branch. As 32 students (boy: 1 girls: 31) were convenient for ballet education, 20 girls were not. While the average of age, height and weight measurements of convenient students were 9, 51 ± 0, 67 , 1, 38 ± 0, 07 m and 30, 03 ± 4, 85 kg respectively, the same dimensions in inconvenient students, 10,20 ± 0,89 , 1,43 ± 0,10 m and 39,06 ± 6,94 kg respectively. Measurements of diameter, circumference and subcutaneous fat thickness were found less (p < 0, 05) for convenient students. Major body type of convenient students was identified as mezomorf, whereas major body type of inconvenient students was identified as endomorf. All dimensions of Eurofit tests except of strength test were found significantly in convenient students (p< 0, 05). Conclusion: These parameters are used in convenience for classical ballet education were evaluated objectively. The observations presented in this study have defined physical features and need to be taken into consideration for evaluate and guidelines for determine the deficiency in literature.