Kemik toplayıcı ve kemik kazıyıcı ile toplanan otojen kemik greftine ozon gazının etkilerinin değerlendirilmesi
Assessment of effects of ozone gas in autogenous bone graft which was collected through bone collector and bone scraper
  1. Tez No: 409640
  2. Yazar: ONUR KEÇELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMRE BENLİDAYI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyel Kontaminasyon, Kemik Kazıyıcı, Kemik Toplayıcı, Ozon Gazı, Otojen Kemik, Bacterial Contamination, Bone Scraper, Bone Collector, Ozone Gas, Autogenous Bone
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Dişsiz alveoler kretlerin protetik rehabilitasyonu diş hekimliğinde sıklıkla uygulanan bir işlemdir. Yetersiz alveolar kret varlığında implant destekli bir protez ile rahabilitasyon sağlayabilmek için öncelikle kemik augmentasyon prosedürleri planlanmalıdır. Otojen greftler, allogreftler, ksenogreftler ve membranlar bu amaçla kullanılan materyallerdir. Her materyalin çeşitli klinik ve deneysel çalışmalarla gösterilmiş avantajlar ve dezavantajları mevcuttur. Bu durumda otojen greftlerin altın standart olduğu söylenebilmektedir. Verici sahalardan otojen greft elde etmek için birçok metod kullanılmaktadır. Kemik kazıyıcıları ve kemik toplayıcıları da bu metodlardan bazılarıdır. Oral bölgeden kemik toplayıcıları ile toplanan otojen kemiğin bakteriyel kontaminasyonu ile ilgili pek çok çalışma mevcutken kemik kazıyıcıları ile ilgili yeterli sayıda çalışma mevcut değildir. Bu araştırmada ise mandibulada tam kemik retansiyonlu gömülü yirmi yaş dişlerinin cerrahi çekimi sırasında bu iki metodun ayrı ayrı kullanılması ile elde edilen kontamine otojen greft üzerinde ozon gazının antimikrobiyal etkinliği incelenmiştir. Böylece oral ve maksillofasiyal cerrahi alanında sıklıkla uygulanan kemik augmentasyonu işlemlerine katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Prosthetic rehabilitation of edentulous alveolar ridge is a frequently performed procedure in dentistry. Bone augmentation procedures should be performed before prosthetic rehabilitation of inadequate alveolar ridge with implants. Autogenous grafts, allografts, xenografts and membranes are used for this purpose. The advantages and disadvantages of all these materials have been documented in a variety of clinical and experimental studies. It has been stated that autogenous grafts are still the gold standard. Many methods have been used in order to harvest autogenous bone from donor site such as bone scrapers and bone collectors. Altough there are many studies regarding the bacterial contamination of autogenous graft harvested with bone collectors, there is inadequate data in the literature about bone scrapers. In this research antimicrobial efficiency of ozone on the contaminated autogeneous graft which were harvested either of these two methods during the surgical extractions of fully impacted mandibular third molar teeth was evaluated. By this way it was aimed to contribute to the bone augmentation procedures which is performed frequently in oral and maxillofacial surgery.