Akut otitis eksterna'da deksametazon ile timokinon'un antiinflamatuar etkilerinin karşılaştırılması: Deneysel bir çalışma
The compari̇son of anti̇i̇nflamatory effect of dexamethasone and thymoqui̇none i̇n acute oti̇ti̇s externa: An experi̇mentally study
  1. Tez No: 409671
  2. Yazar: HASAN DEMİREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ARLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Akut otitis eksterna, Timokinon, Acute otitis externa, Thymoquinone
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Akut otitis eksterna (AOE) tedavisinde Timokinonun antiinflamatuar etkinliğinin değerlendirilmesi. Metod: Çalışmada 300-400 gr ağırlığında 48 adet Wistar Albino rat kullanıldı. Ratlar her bir grupta 8'er tane olmak üzere 6 gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol grubu olarak ayrıldı. Çalışma grubuna dahil edilen ratların DKY cildi travmatize edildi ve 1 dakika sonra 0.1 ml P. aeruginosa [1.5x107 colony-forming units (CFU)/ml] damlatıldı. İkinci grup 0,1 ml (1mg/ml) deksametazon, 3. grup 0,1 ml (1mg/ml) % 0.1 Timokinon, 4. grup 0,1 ml (4mg/ml) % 0.4 Timokinon, 5. grup 0,1 ml (3.5mg/ml) Siprofloksasin, 6. grup ise 0,1 ml % 0.9 NaCl (Serum fizyolojik) ile topikal olarak tedavi edildi. Tedavinin 1., 4., 7. ve 10. günlerinde DKY kültürleri alındı. Tedavi sonrası ratların her iki dış kulak yolu timpan membran ve temporal kemik ile birlikte çıkarıldı. DKY epiteli ve stroma kalınlığı, stromal ödem, inflamatuar hücre ve kan damarı yoğunluğu, fibroblast varlığı, yerleşim şekli ve kollajen lif varlığı histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Siprofloksasin ve % 0.4'lük Timokinon gruplarında epitel ve stroma kalınlığı, stromal ödem ve inflamatuar hücre oranları Serum Fizyolojik verilen gruba göre anlamlı derecede düşük bulundu. Timokinon % 0.1 verilen grupta ise epitel kalınlığı ve stromal ödem derecesi Serum Fizyolojik verilen gruba göre anlamlı derecede düşük bulundu ancak, diğer histopatolojik parametreler ve bakteri eradikasyonu açısından anlamlı bir ilişki mevcut değildi. Deksametazon ve Timokinon % 0.1 gruplarında histopatolojik parametreler ve bakteri eradikasyonu açısından benzer sonuçlar elde edildi. Deksametazon grubundaki histopatolojik parametreler ve bakteri eradikasyon oranları Serum Fizyolojik grubundan anlamlı derecede farklı değildi. Tedavinin 4. gününde siprofloksasin verilen grubun bakteri eradikasyon oranı, diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek bulundu. Tedavinin 7. ve 10. günlerinde Siprofloksasin ve Timokinon %0.4 verilen gruplarda, bakteri eradikasyon oranları diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek bulundu. Diğer gruplar kendi aralarında karşılaştırıldığında anlamlı bir ilişki mevcut değildi. Sonuç: İnflamatuar parametreler ve bakteri eradikasyonu açısından % 0.4'lük Timokinon'un aynı ilacın %1 lik dozu ve deksametazona göre daha etkilidir. Ayrıca % 0.4'lük Timokinon antiinflamatuar özelliğinin yanında antibakteriyel özelliğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
STUDY Aim: Evaluation of the anti inflammatory effect of Thymoquinone in acut otitis externa (AOE) treatment Methods: In this study, 48 Wistar Albino rats weigs 300-400 g were used. The rats were divided into 6 groups including 8 rats in each group. The first group served as a control group. External ear canal skin of rats included in the study group were traumatized and 0,1 ml P. aeruginosa [1.5x107 colony-forming units (CFU)/ml] were dropped after 1 minute. The second group 0,1 ml (1mg/ml) dexamethasone, the third group 0,1 ml (1mg/ml) % 0.1 Thymoquinone the fourth group 0,1 ml (4mg/ml) % 0.4 Thymoquinone, the fifth group 0,1 ml (3,5mg/ml) Ciprofloxacine, the sixth group 0,1 ml % 0.9 NaCl (saline) was administered and topically treated. External ear canal cultures were taken at 1., 4., 7., and 10. days of treatment. After treatment, the external ear canal, tympanic mebrane and temporal bulla of rats excised. External ear canal epithelium and stroma thickness, stroma edema, inflammatory cells and blood vessels density, presence of fibroblasts residential shape, presence of collagen fibers were evaluated histopathologically. Results: Epithelium thickness, stroma thickness, edema and inflammatory cell ratios of Ciprofloxacine and Thymoquinone % 0.4 group were significantly less than Saline group. Although bacterial eradication and other histopathological parameters were not statistically significant, epithelium thickness of Thymoquinone % 0.1 group was significantly lower than saline group. In Dexamethasone and Thymoquinone % 0.1 group, there was similary results were obtained in terms of histopathological parameters and bacteria eradication. Histopathological and bacteria eradication parameters of Dexamethasone group were not significantly different from saline group. In the 4. day of treatment, bacteria eradication ratio of Ciprofloxacine group was significantly higher than other groups. In the 7. and 10. days of treatment, bacteria eradication ratio of Ciprofloxacine and Thymoquinone % 0.4 groups were significantly higher than other groups. Other groups didnt present a significant correlation when compared each other. Conclusion: When inflammatory parameters and bacteria eradication ratios compared, its seen that Thymoquinone % 0.4 is more effective than Dexamethasone and Thymoquinone % 0,1. Also we believe that besides the antiinflammatory properties, Thymoquinone has antibacterial properties.