Probe küretajlarda anestezik ajanların hemodinami, derlenme ve kognitif foksiyonlara etkileri
  1. Tez No: 409672
  2. Yazar: ORCAN HABİP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM TUZCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Probe küretaj, ketamin, remifentanil, fentanil, derlenme, kognitif fonksiyon, hemodinami, Probe curettage, ketamine, remifentanil, fentanyl, recovery, cognitive function, hemodynamics
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Probe küretaj ( dilatasyon ve küretaj ) günümüzde en sık gerçekleştirilen jinekolojik girişimdir. Genellikle günübirlik anestezi uygulanarak sedoanaljezi altında yapılmaktadır. Bu nedenle tercih edilen anestezik ajanlar ile kolay ve sakin bir indüksiyon yapılabilmeli, cerrahi için ihtiyaç duyulan anestezi derinliği hızla sağlanabilmeli, uyanma ve derlenme hızlı ve sorunsuz olmalıdır. Çalışmamızda propofole eklenen fentanil, remifentanil ve ketaminin küretaj hastalarında hemodinami, derlenme ve kognitif fonksiyonlara etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışma Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde probe küretaj uygulanan 60 hasta üzerinde 15.05.2014 – 15.01.2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Hastalar randomize olarak 3 gruba ayrıldı. İndüksiyonda grup 1'deki hastalara 2 mg/kg propofol ve 1 µg/kg fentanil verildi. Grup 2'deki hastalara 2 mg/kg propofol ve 1 µg/kg remifentanil verildi. Grup 3'teki hastalara 2 mg/kg propofol ve 0.5 mg/kg ketamin verildi. Her üç gruptaki hastalara da 6 lt/dk'dan % 50 oksijen - % 50 hava karışımı ve % 1 sevofluran uygulanarak anestezi idamesi sağlandı. Gruplar arasında hemodinamik parametreler, derlenme süresi ve kognitif fonksiyonlardaki değişiklikler karşılaştırıldı. Bulgular: Sistolik ve diyastolik arter basınçları indüksiyon sonrasında ve intraoperatif 5. dakikada remifentanil grubunda en düşüktü. Derlenme süreleri incelendiğinde ketamin grubu remifentanil grubuna kıyasla daha uzun süreye ihtiyaç duymuştur. Kognitif fonksiyonlar açısından bakıldığında ketamin grubu daha iyi puanlara sahipti. Sonuç: Remifentanil grubunda hemodinamik instabilitenin belirgin olduğu, remifentanil grubunun derlenme süresinin en kısa olduğu, kognitif fonksiyonların en az ketamin grubunda etkilendiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Today probe curettage (dilatation and curettage) is the most frequently implemented gynecological intervention. It is usually performed under sedoanalgesia by giving outpatient anesthesia. Therefore an easy and calm induction should be able to be preferred anesthetic agents, the anesthetic depth required for the surgery should be able to be rapidly ensured, recovery after anesthesia should be fast and smooth. In our study, we aimed to investigate the effects adding fentanyl, remifentanil and ketamine to propofol and compare the effects of these mixtures of hemodynamics, recovery and cognitive functions of curettage patients. Method: The study was carried out at Mustafa Kemal University, Faculty of Medicine Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic between the dates of 15.05.2014 – 15.01.2015. 60 probe curettage patients constituted the sample of study. The patients were randomly divided into 3 groups. In Group 1 the patients were given 2 mg/kg propofol and 1 µg/kg fentanyl in induction. In Group 2 the patients were given 2 mg/kg propofol and 1 µg/kg remifentanil. In Group 3 the patients were given 2 mg/kg propofol and 0.5 mg/kg ketamine. In all three groups; the anesthesia maintenance was obtained with 6 lt/min, % 50 oxygen - % 50 air mix and % 1 sevoflurane. Hemodynamic parameters, recovery time and the differences in cognitive functions were compared across the groups. Findings: After the induction and at the 5. minute, systolic and diastolic arterial pressures were lowest in remifentanil group. When recovery periods were examined, it was found that the ketamine group needed a longer time to recover than the remifentanil group. When compared terms in cognitive functions, the ketamine group had better scores. Conclusion: It was observed that hemodynamic instability was apparent in remifentanil group and the recovery period was shortest in this group. Cognitive functions were least affected in the ketamine group.