Köpeklerde total kulak yolu ablasyonu ve lateral bulla osteotomi
Total ear canal ablation and lateral bulla osteotomy on dogs
- Tez No: 91092
- Danışmanlar: PROF.DR. FARUK AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bulla ossea, köpek hastalıkları, kulak hastalıkları, otitis media, Bulla ossea, Dog diseases, Ear-diseases, Ear canal, Otitis media
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Köpeklerde Total Kulak Yolu Ablasyonu ve Lateral Bulla Osteotomi 1997-1999 yıllan arasında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi ABD Cerahi Bilim Dalı kliniklerine getirilen otitis eksternalı köpekler çalışmaya alındı. Tam için bu köpeklere otoskopi, kültür ve duyarlılık testi yapıldı; direkt ve indirekt radyografileri alındı. Otitis eksternalı olguların otoskopisinde kulak yolunda pisi pisi otu, serumen, eksudat, verrüköz üremeler ve parazitler saptandı. Bakteriyolojik ve mikolojik değerlendirmeye alman toplam 15 olguda; en çok staphylococcus spp, pseudomonas spp, proteus spp ve malassezia pachydermatis'e rastlandı. Direkt radyografilerde ve özellikle kronik olgularda kulak yolundaki değişimler kıkırdak ossifikasyonu ve otitis media'lı olgularda bulla osseadaki değişiklikler gözlendi. Medikal sağaltım amacıyla olguların hepsine lokal ve sistemik antibiyotik ve steroid uygulaması yapıldı. Bu uygulanan medikal sağaltıma yanıt vermeyen kronik otitis eksterna ve aynı zamanda otitis media tanısı da konulan Cocker ırkı, beşi erkek, ikisi dişi, yaşlan 2-9 arasında değişen 7 köpekte total kulak yolu ablasyonu ve lateral bulla osteotomi gerçekleştirildi. Lokal ve sistemik antibiyotik ve trasylol (Kallikrein 500 000 KIU) uygulamalan gerçekleştirildi. Sonuçta hayvanların bu hastalıklarının sona ermesine karşın iki köpeğin üç kulağında fistül ve suppurasyon, bir köpekde de fasial felç şekillendi. Akut otitis olgularında medikal sağaltımdan elde edilen basan oram %89,5'dir. Total kulak yolu ablasyonu ve lateral bulla osteotomi yapılan köpeklerde ise başarı oranı %50 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak; medikal sağaltıma yanıt vermeyen kronik otitis eksterna ve otitis mediayla komplike olgularda total kulak yolu ablasyonu ve lateral bulla osteotomi operasyonunun faydalı olduğu kanısına vanlmıştır.
Özet (Çeviri)
Total Ear Canal Ablation and Lateral Bulla Osteotomy On Dogs Totally 199 dogs with otitis eksterna, which were admitted to the clinics of the department of surgery, Faculty of veterinary Medicine, University of Ankara between 1997 and 1999, were subjected.The diagnostic procedure included otoscopy, culture and sensitivity tests and direct and indirect radiography. Foreign body, seramen, eksudate, verrucose reoroductions and parasites were present/detected in the ear canal during the according to the otoscopic examination. According to the bacteriologic and mycologic evaluation of totally 15 cases, the most frequently seen microorganisms, species were staph. Spp., pseudomonas spp, proteus spp and malassezia pachydermatis. It was seen that the changes of the ear canal were cartilage ossification, especially in cronic cases, and changes of the bulla ossea were detected in cases with otitis media by direct radyography. Medical treatment included local and systemic antibiotic and steroid applications. Total ear canal ablation and lateral bulla osteotomy was performed in cases with cronic otitis eksterna and also otitis media, which didn't respond to medical treatment. The surgical treatment was carried out on 7dogs, 5 male and 2 female Cocker spaniels, ages of which range between 2 and 9 years. Local and systemic antibiotic and topical trasylol (Kallikrein 500 000 KIU) was applied. Conclusively, as a result, although the diseases healed, fistula formation, suppuration and fasial paralysis was present, encountered in 3 ears of 2 dogs. The success rate of medical treatment of acute otitis was determined as %89.5 and total ear canal ablation and lateral bulla osteotomy as %50. As a result, it's been accepted that toal ear canal ablation and lateral bulla osteotomy operations are advantageous in cases which are not responding to the medical treatment and complicated with chronic otitis eksterna and otitis media.