Gastrointestinal stromal tümörlerin demografik, klinik ve patolojik özelliklerinin karşılaştırılması
Demographic, clinical and pathological features of patients with gastrointestinal stromal tumors
  1. Tez No: 409684
  2. Yazar: ELİF MEREV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ÇİÇİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: gastrointestinal stromal tümör, prognoz, sağkalım, gastrointestinal stromal tumor, prognosis, survival
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Gastrointestinal stromal tümörler gastrointestinal traktın en sık rastlanan mezenkimal tümörleridir. Klinikleri çok değişkendir. Benign seyirlileri olduğu gibi yaygın ve uzak metastazlarla da seyredenleri mevcuttur. Bu çalışmadaki amacımız Trakya Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nda izlenen, tedavi ve takibi yapılan GİST vakalarının tanı anındaki demografik, klinik, patolojik özelliklerini, prognostik faktörlerini, tedavi seçimlerini ve klinik seyirlerini gözden geçirmek, literatür bulguları ile karşılaştımak, GİST'lere yaklaşımımızı değerlendirmek ve iyileştirmekti. Çalışmaya Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 1997 ile 2014 yılları arasındaki 17 yılda histopatolojik olarak GİST tanısı almış 68 hasta dahil edildi. Hastanemizden tanı alan bu hastaların 40 tanesi Trakya Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı tarafından tedavi ve takibi yapılan hastalar olup 28 tanesi konsultasyon şeklinde Trakya Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı tarafından değerlendirilen hastalardı. Hastaların verilerine patoloji raporlarından ve hasta dosya kayıtlarından ulaşıldı. Sağkalım hesapları Kaplan-Meier yöntemi ile yapıldı. Log-rank testi ile sağkalım ile ilişkili prognostik öneme sahip histopatolojik, klinik ve tedavi özellikleri belirlendi. Yineleme ile ilişkili olabilecek faktörler tek değişkenli analizle araştırıldı. Parametrik olmayan değişkenlerin birbiri ile ilişkileri Ki- kare test ile araştırıldı. Parametrik değişkenlerin gruplar arası karşılaştırılması student testi ile Bölgemizdeki hastalarda GİST'in en sık yerleşim yeri ince barsak, en sık 2. yerleşim yeri mide idi, en sık tanı şikayeti karın ağrısı idi. En sık metastaz yeri karaciğerdi. En sık boyanma izlenen belirteç CD 117 idi. Prognostik faktörlerden olan tümör boyutu ile nüks ve metastaz arasında anlamlı ilişki saptandı. Tümör boyutu yüksek olan hastalarda metastaz ve nüks sıklığı artmıştı. Tümöründe nekrozu olan hastalarda mitoz değeri ve tümör boyutu yüksekti. Bölgemizdeki hastalar AFIP kriterlerine göre incelendiğinde en sık yüksek risk grubunun içindeydi. Sigara-alkol kullanmayan hastalarda sağkalım süresi daha yüksek saptandı. Tümör yerleşim yeri ince barsak olanlarda, tümöründe mitoz sayısı olan hastalara göre daha kısa saptandı. Cerrahi ile tümörü çıkarılan hastalarda sağkalım süresi daha uzun saptandı. Tanı anındaki TNM evresi ile sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Hastaların AFIP kriterlerine göre risk sınıflaması ile sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Gastrointestinal stromal tumors are the most frequent mesenchymal tissue tumors of the gastrointestinal tractus. Clinical course of gastrointestinal stromal tumors is uncertain. It may vary from a benign course to extensive and metastatic disease. The aim of our study is to investigate the demographic, clinical, pathological features, prognostic factors, treatment and clinical course of patients with GIST who have been diagnosed and followed-up by Medical Oncology Department of Trakya University as well as compare our findings with the literature and update our management. Sixty eight patients with a histopathological diagnosis of GIST between 1997 and 2014 in Trakya University Hospital were enrolled in or study. 40 of these patients were treated and followed up by our Medical Oncology department while 28 patients were consulted with the Pathology department from other clinics. Data were collected from the patient records and patology files. Survival analysis was performed by Kaplan-Meier method. Histopathological, clinical features and treatment were evaluated by log-rank test regarding their value of prognosis and survival. Factors related with repetition were analyzed by unvariate analysis. Chi-square test was performed for nonparametric variables while student test was performed for parametric variables. The most frequent localizations of GIST in our region were small intestine and stomach. The most frequent metastatic localization was liver. Most frequent complaint was abdominal pain. CD 117 was the most frequently observed immuno-histochemistry stain. Within the prognostic factors, tumor size was related with relaps and metastatic disease. Patients with larger tumors were observed to have metastasis and more frequently relapsed. Mitotic index and tumor size was higher in patients who had tumor necrosis. Patients were observed to show highest risk factors regrding AFIP criteria. Survival was better in patients who does not smoke or take alcohol. Survival was longer in patients with small intestine localization, mitosis less than 5 and without metastasis. Survival was longer in patients with Ki-67 ≤5% than >5%. Survival was longer in patients who has underwent a tumor resection. TNM stage was not related with survival. Risk scores according to AFIP criteria were not related with survival