Etriyesiz çelik lifli betonarme kirişlerin kesme mukavemeti
Shear strength of steel fiber reinforced concrete beams without stirrups
- Tez No: 409718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRAY ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik lif, Betonarme, Kiriş, Kesme mukavemeti
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada; kesme açıklığının kiriş etkili yüksekliğine oranı 2.5'den büyük etriyesiz betonarme kirişlerde kesme mukavemetine kesme açıklığının kiriş etkili yüksekliğine oranı ve hacimsel çelik lif oranının katkısı araştırılmıştır. Kirişlerdeki değişkenler; kesme açıklığının kiriş etkili yüksekliğine oranı 2.5, 3.5 ve 4.5, hacimsel çelik lif oranı 0, 1.0%, 2.0% ve 3.0% alınmıştır. Deney sonucu; çelik lif oranı artışı ile kesme mukavemetinin ve sünekliğin arttığı gözlenmiştir. Ayrıca; çelik lifli betonarme kirişler için önerilen kesme mukavemeti bağıntılarının deneysel sonuçlarla karşılaştırılarak literatürde önerilen bağıntıların doğruluğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, theeffects of shearspan-to-effective depthratio and volumefraction of fibers on the shear strength of steel fiber-reinforced concrete (SFRC) beams without stirrupshaving a shearspan-to-effective depthratio greater than 2.5 are investigated. Shearspan-to-effective depthratios of 2.5, 3.5 and 4.5, and volume fractions of fibers of 0.0%, 1.0%, 2.0% and 3.0% were considered as test variables. Itwasobservedthroughtheexperimentsthattheshearstrengthincreaseswiththevolumefraction of fibers. Furthermore, the equations proposed for predicting the shear strength of SFRC beamswereassessedbycomparingtheexperimentalresultswiththepredictionsobtainedfromtheequationsavailable in the literature.