Seydişehir boksit maden ocağının seçimli madencilik yöntemi ile üretilmesi, prosese ve maliyete etkisi
Impact of mining methodology of Seydisehir bauxite usinf selective mining on bayer process stabiliyiy and cost saving
- Tez No: 409838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLHADİ ERDAL ÖZDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Bauxite homogenization, bauxite mining, bauxite processing, selective mining
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Türkiye Alüminyum ihtiyacının yaklaşık %15'ini Seydişehir E.T.İ Alüminyum tesislerin den karşılayarak, tesislerinde kullanacağı boksit mineralini kendi açık ocaklarından sağlamaktadır. Alüminyum üretiminde kullanılan boksit minerali yaklaşık % 30 - 60 değerleri arasında alüminyum oksit (Al2O3) içermektedir. Bu açık ocakların boksit cevherinin içerikleri (Al2O3, SiO2 vs.) oldukça farklı özelliklerdedir. Heterojen özelliklerde olan bu boksit cevherleri tesiste işlenirken birçok problemler meydana getirmektedir. Bu çalışmada, fabrikada işlenecek boksit cevheri öncelikle ocak içerisinde homojen olarak hazırlanmıştır. Daha sonra Al2O3 ve SiO2 içeriklerine göre sınıflandırılarak tesis stok sahasında yığınlar yapılmıştır. Stoklanan boksit rezervlerinin etkin kullanılması ve prosesin ekonomik işletilmesi için gerekli olan hammadde içerikleri incelenmiş ve tesise homojen karışım yapılarak verilmesi sağlanmıştır. Fabrikanın ocaktan çıktığı gibi tesise beslenmesi ve bizim yaptığımız bu homojen sınıflandırma ile arasındaki farklar ortaya çıkarılmış üretime etkisi incelenmiştir. Boksit bünyesindeki Al2O3 tenoru değişimi maksimum %2,87 minimum %0,94, SiO2 değeri maksimum %9,67 minimum %5,16, modül (Al2O3/SiO2) değeri maksimum %9,94 minimum %5,44 olmuştur. Proseste 2011 yılında istenen boksit özelliklerinden sapmanın %9,94, 2014 yılında %5,44 olduğu belirlenmiştir. Boksit bünyesinde heterojen yapının en fazla SiO2 kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Prosesin istediği boksit özelliklerinden %9,94 sapmanın hidrat üretim maliyetine tonda 1,48 $ etki yaptığı, % 5,44 sapmanın ise tonda 0,81 $ etki yaptığı belirlenmiştir. Yıllık toplam üretimde 268.000 $/yıl katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Seydişehir ETİ Alüminyum Plant (SEAP) is the only producer of primary aluminium from its own raw bauxite ore in Turkey. The share of its in Turkey aluminium market is approximately 15 %. SEAP own bauxite ores typically contain between 30 and 60 wt-% aluminum oxides. These bauxite ores which originated from separate mines have more heterogeneous properties with different chemical compositions, crystalline structure and other characteristics, i.e. each bauxite ore has its own individual specifications. These undesirable changes in the ore characteristics lead to fluctuations on plant productivity and final product quality. The effect of such influences can be eliminated by blending different bauxite ores either during mining or stockpiling according to required alumina production process specification. The present study was thus performed for the preparation of homogeneous bauxite piles to be processed in the plant, starting from the open pit ore, classifying and then stockpiling according to Al2O3, SiO2 contents and silica modules. This will enable efficient use of raw bauxite resources, extending existing bauxite ore resources lifetime and maximizing efficiency of alumina production as well as minimum amount of energy and raw materials consumption. The influences on plant productivity and cost of production was examined by feeding the bauxite as it is directly out of the mine to the process without applying required classification and blending to compare when bauxite pile is prepared homogenously. The variation of Al2O3 and SiO2 contents in the bauxite piles are 2.87% and 9.67% as a maximum, 0.94% and 5.16% as a minimum value respectively. Similarly, silica module (Al2O3/SiO2) of the bauxite piles varies 9.94 % as a maximum and 5.44 % as a minimum value. While in 2011 the silica module variation was 9.94 %, in 2014 it was around 5.44%. It is well understood that the heterogeneous composition in the bauxite ores mostly originated from silica (SiO2) compounds. The observations on the production cost while feeding the bauxite pile with 9.94% and 5.44% variation in silica module to the actual production process, were 1.48 $/ton product and 0.81 $/ton product respectively. This means, 268.000 $/year saving seems annually achievable profit.