Doğankuzu kuzey blok boksit yatağı işletme prosesi
Operation project of Doğankuzu bauxit deposit (Northern panel)
- Tez No: 78715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ŞENSÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: boksit, işletme projesi, genel şev açısı, kayaç kalite tanımlaması, delme-patlatma, bauxit, operation project, general slope angel, rock quality designation, drilling-blasting
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞANKUZU (KUZEYBLOK) BOKSİT YATAĞI İŞLETMESİ Hakan DALER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç.Dr. Cem ŞENSÖĞÜT 1998, 131 Sayfa Jüri : Doç.Dr. Cem ŞENSÖĞÜT Doç.Dr. Bahtiyar ÜNVER Y.Doç.Dr. Veysel ZEDEF Bu çalışma, Konya ili, Seydişehir ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve yörenin en önemli boksit yataklarını oluşturan Doğankuzu Boksit Yataklarından, kuzey blok boksitlerinin işletme projesi için yapılan araştırmaları ve detayları kapsamaktadır. Öncelikle, bölgenin jeolojisi incelenmiş yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiler sonucu, uygun kalite ve miktarda rezervin olduğu, elde edilen sondaj loğlarından muhtelif seviyelerde cep tipi boksit yataklanmasının olduğu anlaşılmıştır. Yatağın şekli ve boyutları hakkında bilgiler verilmiş, rezerv miktarı ve tenöru hesaplanarak rezervlerin teknolojik bakımdan değeri incelenmiştir. İşletme yöntemi seçiminde etkili olan faktörler kısaca incelendikten sonra, açık işletme yönteminin uygulanmasına karar verilmiş ve şev stabilitesi hakkında araştırma yapılarak; genel şev açısının 55° olarak alınması uygun görülmüştür. Açık işletme çalışmaları detaylandınlarak, dekapaj ve cevher üretimi için gerekli araç ve makina parkı ile işçilik ve kadrolar en az olacak şekilde hesaplanmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte, enerji ve yol durumu, pasa (döküm) sahası durumu ve yeniden düzenlenmesi ile maliyetler hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Yapılacak delme-patlatma çalışmalarına önfikir vermek amacıyla, delme-patlatma tasarımında değişebilir parametreler için bazı yaklaşımlar dikkate alınarak bir delme-patlatma geometrisi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis OPERATION PROJECT OF DO?ANKUZU BAUXIT DEPOSIT (NORTHERN PANEL) Hakan DALER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor : AssocProf.Dr. Cem ŞENSÖ?ÜT 1998, 131 Page Jury : Assoc.Prof.Dr. Cem ŞENSÖ?ÜT Assoc.Prof.Dr. Bahtiyar ÜNVER Asst.Prof.Dr. Veysel ZEDEF This thesis covers the research and the details carried out for the operation project of North Panel bauxites which is one of the most important occurrences in Doğankuzu, Seydişehir-Konya. Primarily, the geological formation of the region was investigated, according to the results obtained from these surveys, it is believed that the bauxite deposit is in appropriate quantity and quality. Additionaly, it was seen that the deposit is in the type of pocket in different levels as obtained from drill samples. The information about the size and type of occurrences is given. The total sum and the grade of ore were also calculated together with technological value of the deposit. Following the research conducted on the factors affecting the selection of working method, the decision was made on utilizing the open pit mining with general slope angel being 55°. The open pit works detailed to optimize the necessary equipment fleet and labourship for stripping and production. In addition, the information about energy use, haulage road and stockpling situation together with reclamation works and the related costs are also given. In order to set a primary idea for drilling and blasting works, a drilling-blasting pattern is suggested taking some approaches for the variable parameters of drilling-blasting design into consideration.